Izbor vakcina
Ilustracija
Izbor vakcina

Ilustracija

Izbor vakcina, Foto: Ilustracija

EK odbacuje navode da države članice EU imaju više doza nego što im je potrebno i tvrdi da njihove službe proveravaju te navode i da su "netačni".

- Očigledno je da je glavni problem sa farmaceutskim kompanijama, ili su previše obećale, ili postoji drugi problem, ali radimo na tome da saznamo šta se dešava - kažu u Evropskoj komisiji za MIA.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides izjavila je danas popodne da je farmaceutskoj kompaniji AstraZeneka poslala pismo u kojem je najavila da će obećane doze kasniti i zatražila konkretne odgovore zašto se odlažu obećane vakcine koje sufinansira EU.

- U budućnosti želimo punu transparentnost od kompanija koje se bave vakcinama. Od njih će se od sada tražiti da tačno kažu kojim trećim zemljama i koliko je doza isporučeno, a EU će preduzeti "neophodne korake" - rekao je komesar.

Za Makedoniju i region to znači da "u narednim nedeljama" neće dobiti vakcine ni od Kovača, ni od novog "Mehanizma deljenja EU" najavljenog prošle nedelje.

Ako Skoplje želi da primi vakcine pre nego što postanu dostupne putem humanitarnih mehanizama, postoji nekoliko mogućnosti: jedna je da ih naručite direktno od proizvođača, kupite ih iz drugih zemalja koje imaju vakcine, sačekajte donacije ili nabavite vakcine iz Rusije ili Kine.

- Odluka ostaje na vladi u Makedoniji, ali treba imati na umu da nijedna od ove dve vakcine nije odobrena u EU, odgovornost je vlasti prema sopstvenim građanima, Evropska unija se ne meša u ovu odluku - recimo EK za MUP.

Evropska unija, najveći finansijer Kovač-ovog mehanizma, prošle nedelje je odlučila da uspostavi svoj mehanizam za podelu vakcina sa siromašnijim trećim zemljama. Ovaj mehanizam bi trebalo da pokrije period čekanja dok Kovač ne počne da funkcioniše, što se, prema najavama, neće dogoditi pre proleća.

Međutim, čak ni ovaj novi Mehanizam EU ne može da počne da radi i dostavlja doze u treće zemlje izvan EU, jer nedostaje vakcina za zemlje Unije.

Izvor za MIA dodaje da je EK i dalje optimistična jer će većina država članica EU uskoro započeti drugu dozu vakcinacije svog stanovništva, što bi uskoro moglo značiti deblokadu situacije na zapadnom Balkanu i drugim državama članicama.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhei sa svoje strane takođe pokušava da što pre dobije dovoljne doze od država članica EU za susedstvo. Ove doze bi po mogućnosti bile rezervisane za medicinsko osoblje i najugroženije grupe.

Varhei je takođe rekao ministrima spoljnih poslova EU u Briselu da je, prema izvorima prisutnim na sastanku, bio "vrlo određen" u vezi sa onim što je potrebno u znak solidarnosti sa trećim zemljama.

Ako evropski komesar uspe da dobije zeleno svetlo za svoju inicijativu, očekuje se da će države zapadnog Balkana prve dobiti vakcine pre ostalih suseda Unije.

Komisija takođe kaže da pomaže zemljama u regionu u svim ostalim postupcima kao što su odobrenja i nacionalne strategije.

Predsednik Evropske komisije upozorio je prošle sedmice da je deljenje vakcina sa zemljama sa niskim i srednjim prihodima takođe stvar sebičnog interesa, jer što duže virus kruži svetom, to je veći rizik od opasnih i virulentnih mutacija.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: