Zdravko Krivokapić
Printscreen youtube
Zdravko Krivokapić

Printscreen youtube

Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen youtube

Mandatar Zdravko Krivokapić zvanično je večeras predstavio kandidate za ministre u novoj Vladi Crne Gore.

– Sedam je stubova na kojima počiva naša Vlade – pet su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima EU. Prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju, drugi digitalnu transformaciju, treći je regionalna saradnja i povezanost, četvrti je unapređenje konkurentnosti. Peti je socijalna zaštita, šesti je društveno jednake šanse, a sedmi je dobrota upravljanja, da krenemo u proces integracija ka EU. U tom delu opredelili smo se za 12 ministarstvava – rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da nije želeo da saziva konferenciju za medije zbog aktuelne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, već se odlučio na video obraćanje.

On je prethodno svoje predloge predstavio čelnicima tri vladajuće koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”.

Kako prenose “Vijesti”, novi ministri, pored toga što su stručnjaci za oblasti u koje spadaju njihovi resori, mahom su povratnici iz inostranstva, odnosno ljudi koji su visoko obrazovanje sticali na Zapadu. Predstavljamo vam biografije Krivokapićevih kandidata za novi sastav Vlade Crne Gore:

Ratko Mitrović – ministar ekologije

Ratko Mitrović je diplomirao na Arhitektonsko građevinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1981. godine, na dva odseka: Za izgradnju i projektovanje objekata visokogradnje i za izgradnju i projektovanje građevina infrastrukture.

U martu 1994. godine završio je doktorsku disertaciju na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu pod nazivom “Tehničko-tehnološko modeliranje organizacionih struktura građevinskih preduzeća u tržišnim uslovima poslovanja”. Od marta 1997. do marta 1998. bio je na postdoktorskim studijama na Fakultetu za Arhitekturu na Univerzitetu na Floridi. Tokom pomenutog perioda radio je na istraživanjima iz oblasti savremenih tehnologija i materijala kod izgradnje objekata visokogradnje.

Kako se navodi, Mitrović se u poslednjih pet godina bavi istraživanjima iz oblasti upravljanja projektima u BIM tehnologijama, novim tehnologijama i materijalima, obnovljivim izvorima energije. Do sada je uradio, navodi se, više dsetina originalnih idejnih rešenja hidroenergetskog iskorišćavanja vodotoka, od kojih je petnaest autorski zaštitio. Pored toga, intezivno se bavi pronalazaštvom.

Nikola Terzić – ministar policije

Novi ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, radi u advokatskoj kancelariji “Terzić”. Oblast njegovog delovanja čine privredno, stečajno i imovinsko pravo. Završio je Pravni fakultet u Podgorici.

Đorđe Radulović – ministar spoljnih poslova

Radulović je zaposlen u Kancelariji za evropske integracije, kao direktor jedne od direkcija. Njegova poslovna biografija još uvek nije u potpunosti dostupna. Očekuje se da njegov izbor, kao i CV, javnosti predoči mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Jakov Milatović – ministar ekonomskog razvoja

Milatović je magistrirao ekonomiju na Univerizetu Oksford kao stipendista britanske vlade. Do sada je radio kao ekonomista u Evropskoj Banci za obnovu i razvoj. Na početku svoje karijere radio je u istoj instituciji u Londonu, da bi nakon toga prešao u Podgoricu. Radio je za Dojče banku u Frankfurtu, a bio je i analitičar u oblasti upravljanja rizikom NLB grupi u Crnoj Gori. Studije je završio u Podgorici, a svojevremeno je bio proglašen najboljim studentom sa prosečnom ocenom 10. Dobitnik je stipendija Evropske unije, Vlade Austrije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Mladen Bojanić – ministar kapitalnih investicija

Bojanić je nekada bio poslanik u Skupštini Crne Gore. Na predsedničkim izborima 2018. godine, bio je nestranački kandidat za šefa države na predlog opozicije. Diplomu je stekao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Radno iskustvo je sticao u berzanskim kompanijama, odnosno na poslovima brokera i dilera na tržištu kapitala. Funkciju direktora “Nex Montenegroberze” je obavljao do 2006. godine. U svom random veku bio je član odbora udruženja banaka, finansijski organizacija i osiguranja Privredne komore Crne Gore. Tokom 2011, obavljao je funkciju zamenika predsednika Saveza ekonomista Crne Gore.

Aleksandar Stijović – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Stijovićeva biografija još uvek nije u potpunosti dostupna javnosti. Međutim, ono što se zna, jeste da je u prošlosti obavljao funkciju tehničkog savetnika u GDi GROUP LLC i predsednika Upravnog odbora Instituta za šumarstvo Crne Gore.

Vesna Bratić – ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta

Bratić i te kako dobro poznaje mandatara za sastav nove vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića. Naime, ona je nasledila njega na mestu predsednika nevladine organizacije “Ne damo Crnu Goru”. Rođena je u Trebinju, a osnovu i srednju školu je završila u Bileći. Diplomirala je na Filozofskom fakultutu u Nikšiću 2000. godine, na odseku za engleski jezik i književnost.

Tokom 2003. godine, Bratić je bila angažovana kao saradnik u nastavi Institutu za strane jezike. Postdiplomske magistarske studije je završila na Filološkom fakultetu u Beogradu, a tu je tokom 2007. godine odbranila magistarsku tezu iz oblasti moderne srpske i američke književnosti. Njen rad se bavio analizom propovednog postupka Aleksandra Tišme i Viljema Foknera.

Jelene Borovinić Bojović – ministarka zdravlja

Nova ministarka zdravlja Crne Gore biće Jelena Borovinić Bojović, načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Borovinić Bojović je jedan od vodećih lekara u Crnoj Gori. Tokom pandemije koronavirusa ona i njen lekarski tim su održavali funkcionalnim crnogorski zdravstveni sistem. Upravo je to, prema rečima našeg sagovornika iz Demokratskog fronta upućenog u događaje oko formiranja nove vlade, razlog zbog kojeg je Borovinić Bojović zaslužila ministarsku poziciju.

Podsetimo, Borovinić Bojović je u prethodnom periodu vodila brigu o lečenju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je uspeo da se izleči od korona virusa, ali je usled slabosti organizma preminuo od posledica zaraze.

Milojko Spajić – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Na čelo ministarstva finansija u novoj vladi doći će finansijski stručnjak Milojko Spajić. Imajući u vidu da turistička sezona u Crnoj Gori gotovo da nije ni postojala i da se ova zemlja zbog pandemije susreće za ozbiljnim ekonomskim problemima, imenovanje Spajića je logičan izbor, objašnjava sagovornik.

Tamara Srzentić – ministarstarka javne uprave, digitalnog društva i medija

Prema biografiji dostupnoj na društvenoj mreži Linkedin, Srzenić ima više od 15 godina iskustva u vladinoj reformi, vođenju politike i digitalne transformacije, a u njenom CV-u takođe stoji da je “ponosna Cetinjanka i Crnogorka”. Prema dostupnim informacijama, Srznić je diplomirala je na Državnom univerzitetu Kalifornije i magistrirala na Univerzitetu Temple u Filadelfiji. Do sada je bila zaposlena u Kancelariji guvernera Kalifornije.

Vladimir Leposavić – ministar pravde i manjinskih prava

Leposavić je rođen 1984. godine u Baru. Diplomirao je 2008. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Specijalizovao se u oblastima međunarodnih i ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu, a doktorirao je na temu međunarodne zaštite manjina 2016. godine na istoimenom fakultetu u prestonici Srbije.

Dritan Abazović – ministar odbrane

Abazović je snovnu školu i Gimnaziju završio je u Ulcinju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smeer Politikologija, Univerzitet u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smeru Međunarodni odnosi.

Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gde odbranio je doktorsku disertaciju na temu “Globalna politika – Etički aspekti globalizacije”. Predsednik je Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) i nosilac koalicione liste “Crno na bijelo“, koja je na Parlamentarnim izborima 2020. godine osvojila četiri mandata.

Pročitajte još:

Komentari (1)

bogdan

05.11.2020 22:31

Govorim već dva meseca da će CG pasti u ruke šiptara -ucenjivača a Srbi po običaju ostati karatkih rukava,no mi niko nije verovao.Što je najgore uguraše se i DPS-ovci.Crni Krivokapiću ,izdao si svoj narod.