Vukovar
Shutterstock
Vukovar

Shutterstock

Vukovar, Foto: Shutterstock

Originalni spomenik Nikoli Tesli rad je korčulanskog vajara Frana Kršinića. Postavljen je u Beogradu 1956. godine gde se i danas nalazi ispred Arhitektonskog fakulteta. Prvi kasniji odliv postavljen je u državnom parku Nijagarini vodopadi kao poklon Jugoslavije Sjedninjenim Američkim Državama, a drugi je postavljen u Gospiću 1981. godine. Ovaj posljednji opstao je na centralnom trgu u Gospiću do 16. februara 1992. godine kada je miniran u vreme kada su uništavani i brojni drugi spomenici, najviše oni antifašistički.

Kod Nikole Tesle mrziteljima je bila sporna nacionalnost i veroispovest. Počinioci nikada nisu pronađeni.

Minirani spomenik nalazio se veoma lošem stanju u Livnici umetnina akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a 2006. ponovo je odliven. Ministarstva kulture i nauke Srbije je pomoglo da se uzmu otisci negativa spomenika u Beogradu kako bi se replika ponovo postavila u Gospiću. Nakon što je uzet otisak sa beogradskog spomenika, kalupi su dovezeni u zagrebačku Livnicu, napravljen je pozitiv u gipsu i izliven novi spomenik u bronzi koji je stajao spreman za montažu skoro 15 godina. Ove nedelje je spomenik vraćen u Gospić, grad koji se nalazi nedaleko od njegovog rodnog sela Smiljan.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac zahvalio se svima koji su učestvovali u povratku spomenika.

"Spomenik Nikoli Tesli nosi posebnu simboliku za sve ljude u ovome djelu Like. On je putokaz da se uvjek moramo vraćati korjenima i da su univerzalne ljudske vrednosti iznad svega. Nikola Tesla je nažalost dugo čekao svoj povratak kući. Nadamo se da više u budućnosti nećemo imati na sceni istorijski revizionizam, koji je branio povratak Tesli i koji je uništavao i brojne druge spomenike u hrvatskoj. Najsvjezi primjer je spomenik NOB—u koji je prije neki dan brutalno devastiran na istoku hrvatske, a posebno nas boli rušenje spomenika na brdu Spas iznad Knina simbolu otpora fašizmu naroda Dalmacije i Like.. Vjerujemo da ovakvi primjeri pripadaju proslosti i nadamo se da je povratak Tesle u zavičaj simbol boljeg vremena za sve ljude u ovom kraju Like", poručio je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.