Veće opština
Foto: Zajedničko veće opština
Veće opština

Foto: Zajedničko veće opština

Veće opština , Foto: Foto: Zajedničko veće opština

Prisutnima se obratio predsednik ZVO Srđan Jeremić kandidat za dožupana u Vukovarsko- sremskoj županiji. Od aktivnosti Jeremić na prvo mesto ističe rad na području obrazovanja, a u tom smislu prošlu godinu obeležile su brojne donacije kako vrtićima, školama i učenicima i studentima. Takođe, za potrebe rada na daljinu u organizaciji Zajedničkog veća opština snimane su emisije za potrebe učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Kada govorimo o domenu kulturne autonomije već u maju mesecu potpisali smo ugovore sa većim brojem kulturno-umetničkih društava sa ovog našeg područja koji su sredstva od Saveta za nacionalne manjine za svoj rad dobili preko Zajedničkog veća opština. Organizovali smo tradicionalnu smotru folklora, a u okviru projekta Svedoci vremena izdali smo knjigu istorijskog razvoja naselja Ostrovo. Takođe, predstavili smo i knjigu Nematerijalne kulturne baštine opštine Negoslavci – napominje Jeremić.

Napravljeni su značajni pomaci i u domenu informisanja. Tako je prošle godine započeta treća faza opremanja televizijskog studija, a nakon opremanja studija u planu je da se krene sa još jednom emisijom TV produkcije Zajedničkog veća opština.

– Radili smo na saradnji i širenju mreže partnera i u tom smislu potpisali smo dva bitna sporazuma, sa gradom Suboticom i sa Arhivom Vojvodine. Takođe, obavljeni su razgovori i sa predsednikom opštine Inđija kako bismo i sa njima potpisali sporazum o saradnji i to će biti upriličeno uskoro, odnosno kada nam dozvole epidemiološke mere. Moram da istaknem i pomoć opštine Stara Pazova koja nam je donirala sedalice za stadione četiri naša fudbalska kluba koje smo mi kasnije njima prosledili, a po prvi put smo donirali svim našim fudbalskim klubovima kupone za nabavku opreme.

Jeremić se osvrnuo i na naredni period ali i dotakao aktuelnih izbora” SDSS kao nacionalna stranka mora da ostvari još bolje rezultate na ovim izborima nego prethodnim. Mi kao stranka smo garant opstanka srpskih institucija. Da bismo i u narednom periodu mogli nastaviti aktivnosti na području kulture i obrazovanja kao i druge vrste pomoći našem narodu moramo dobiti politički legitimitet. Jeremić se zahvalio posebno Doktoru Stanimiroviću što je imao viziju da bez jakih srpskih institucija nama ostanka naroda u ovim krajevima”.