"SRBIJA NIKAD NIJE KONFISKOVALA RESPIRATORE ZA CRNU GORU" Saopštenje ambasade u Podgorici: Dodatno proverite informacije i odgovorno postupajte sa istim

Povodom vesti koja se pojavila u crnogorskim medijima, a koja kaže da je Srbija otela tri respiratora komšijama, oglasila se naša ambasada u Podgorici.

respirator
respirator, Foto: axcentmedical

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori, povodom netačne i zlonamerne vesti objavljene na naslovnoj strani nezavisnog dnevnika "Vijesti", u skladu sa zakonom, a čiji izvor je direktor FZO CG gospodin Sead Cirgič zbog istinitog informisanja javnosti u ovom osetljivom trenutku navodimo sledeće:

1. Srbija nikada nije konfiskovala respiratore za Crnu Goru.
2. Ta ili bilo koja druga takva roba nije bila oduzeta na granici, kako piše na pomenutoj naslovnici uz fotografiju Dobrakova-graničnog prelaza sa Srbijom. Stavljanje ovakvih neistinitih i netačnih navoda na naslonu stranu kao i na stranu 2. i 3. pod naslovom "Srbija konfiskovala tri naša respiratora" i dovođenjem u vezi sa tim rast broja obolelih naneta je velika šteta istini, Republici Srbiji, svim njenim građanima i njenoj Ambasadi u Crnoj Gori, mislimo i samom nezavisnom dnevniku "Vijesti" koji je ove navode bez dodatne provere pustio. Ambasada RS u CG ni diplomatskim i bilo kojim putem, nije bila obaveštena od strane Crne Gore o ovom pitanju.

RFZO Srbije je po zakonitoj proceduri i ugovoru, pomenute respiratore kupio od firme Medical Inovation i nisu imali nikakva saznanja o bilo kakvom drugom poslovnom aranžmanu sa CG. O svemu tome detaljno i istinito nas je upoznala svojim saopštenjem Uprava carina Republike Srbije, kao i Crnogorska kompanija "Farmon" iz Danilovgrada čija saopštenja dajemo u nastavku.

Molimo nezavisni dnevnik "Vijesti", kao i sve medije koju su preneli njihove navode da na istom mestu, prostoru i važnosti prenesu ovo saopštenje kako u online verziji na portalu, tako i u štampanom izdanju.

Još jednom pozivamo sve medije da u ovako osetljivom trenutku sve informacije dodatno provere i odgovorno postupaju sa svim podacima, a naročito onim koje se tiče osnovnog ljudskog prava na život i njegovo zdravlje - navodi se u saopštenju.

Povezane vesti