Vakcinacija, vakcina
SO Smederevska Palanka
Vakcinacija, vakcina

SO Smederevska Palanka

Vakcinacija, vakcina, Foto: SO Smederevska Palanka

Desetak ruskih regiona odlučilo je da stimuliše ljude starije od 60 godina tako što će ako se vakcinišu protiv kortone dobiti poklone. Penzioneri u Habarovskom kraju na ruskom Dalekom Istoku koji dođu da se vakcinišu 29. i 30. aprila dobiće deset jaja koje im poklanjaju farme iz Habarovska i Komsomolska na Amuru.

U Moskvi će sve do prvog jula trajati akcija "Milion poklona" a starije osobe će dobiti nagradnu karticu sa kojom će moći da potroše hiljadu rubalja (11 evra) a onaj ko ne iskoristi moći će da dobije nagradne poene koje će moći da upotrebi do kraja godine u prodavnicama i apotekama kao i kafeterijama .

I u Magadanskoj oblasti su odlučili da starijima od 60 godina daju po hiljadu rubalja ako se vakcinišu. Najviše će dobiti penzioneri Čukotke - po dve hiljade rubalja - ako se vakcinišu do 11 maja. Sada o stimulisanju penzionera da vakcinišu razmišljaju i u rukobvodstvu Sankt Peterburga.

Moskva, Rusija

EPA/SERGEI ILNITSKY

Moskva, Rusija, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U Tulskoj oblasti su odlučili da stimulišu ne samo penzionere već sve građane pa oni koji se vakcinišu mogu besplatno da idu na koncerte, izložbe i utakmice fudbalskog kluba "Arsenal" iz Tule koji se takmiči u najvećem rangu ruskog prvenstva.

Do sada je u Rusiji vakcinisano u "dve runde" 7,7 miliona građana od toga je polovina starijih od 60 godina. Prvu dozu vakcine je primilo još 4,3 miliona i sada čeka drugu..Masovna vakcinacija protiv korone počela je 18 januara ali Rusija se ne može pohvaliti da je veliki odaziv mada građani imaju mogućnosti da odaberu jednu od tri registrovane domaće vakcine.Strane vakcine nisu registrovane u Rusiji pa se zato i ne mogu dobiti.

Za sve građane Rusije vakcina je besplatna. Stranci takođe mogu dobiti besplatno vakcinu a plaćaju samo lekarski pregled koji košta 1800 rubalja što je 20 evra.