Agresivni rusofobični lobi u EU radi svoj posao, ali odgovorićemo
alo.rs
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

„Ako govorimo o odnosima Rusije i EU, briselskih struktura, onda je čitavu arhitekturu tih odnosa koji su bili verovatno svojevremeno neviđeno razvijeni, uništio Brisel u vezi sa događajima koji su se desili u Ukrajini, na Krimu i koji se nisu dopali našim zapadnim partnerima“, rekao je Lavrov nakon sastanka sa jermenskim kolegom.

On je istakao da bi trebalo da bude suprotno – Moskva bi trebalo da ima zamerke prema Evropi zbog podržavanja i podsticanja državnog udara u Ukrajini uprkos svojim obavezama.

Lavrov je poručio da Moskva neće ostaviti bez odgovora bilo kakve nove antiruske zapadne sankcije.

„Ovaj niz sankcija koji su pokrenule članice EU i druge zapadne zemlje, uključujući SAD, se, naravno nastavlja. Nećemo ostavljati bez odgovora takve napade na Rusiju, predstavnike ruskog rukovodstva, parlamentarce Rusije, naše kompanije koji su krivi, prema mišljenju EU, samo zbog toga što su registrovani u zemlju koju je EU odlučila da proglasi za agresora bez ikakvih ubedljivih osnova i apsolutno nezakonito“, rekao je šef ruske diplomatije.

„Činjenica da EU govori o nelegitimnosti i odsustvu međunarodnih pravnih osnova za naše postupke znači samo jedno – Evropska unija smatra da joj je sve dozvoljeno. I kada EU počne da nam preti novim sankcijama prosto počinjem da verujem da, pored tog osećaja da joj je sve dozvoljeno i osećaja nepogrešivosti, EU počinje da obuzima još jedna manija – mislim na potpunu nekažnjivost. Čini mi se da je to slepa ulica...Agresivni rusofobični lobi u EU radi svoj posao... Ne možemo da ne odgovorimo na to neprijateljstvo“, istakao je Lavrov.

Podsetimo, Rusija je zabranila ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na ranije uvedene sankcije. Savet EU je 2. i 22. marta ove godine uveo sankcije protiv šest ruskih državljana.