Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Moskva još nije dobila zvanično obaveštenje od Vašingtona, saopštilo je u četvrtak rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija se nije pridržavala sporazuma", rekao je Tramp novinarima na putu za Mičigen u četvrtak popodne. Dodao je da bi se SAD mogle vratiti sporazumu ili pregovarati o novom s Moskvom.

Ugovor o otvorenom nebu, koji je na snazi od 2002. godine, omogućava da se nenaoružani letovi iz vazdušnog nadzora obavljaju preko teritorija njegovih potpisnika.

Prema navodima zvaničnika administracije, koji su izveštavali novinare o pozadini, Rusija je ograničila letove iznad Moskve, republike Čečenije i blizu Abhazije i Južne Osetije - koje SAD smatraju delovima Gruzije, a Rusija ih je 2008. priznala kao nezavisne zemlje.

Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Lavrov je rekao da se evropske članice sporazuma neće verovatno povući, jer razumeju da on ima „vrednost kao instrument [da obezbedi] poverenje, predvidljivost i transparentnost“.

Činjenica da Ugovor o otvorenom nebu izričito omogućava nadzorne letove nad zemljama članicama nije sprečila neke američke zakonodavce i zvaničnike da o tome histerišu.

Prošle godine je pomoćnik demokratskom predsedničkom kandidatu Džoa Bajdena takođe pokrenuo nepotrebnu paniku na Tviteru kada je ruski avion leteo nad Čikagom pod uslovima iz ugovora.

To nije zaustavilo Trampove kritičare da sliku o odustajanju od ugovora oslikaju kao "poklon Putinu", po rečima jednog bivšeg visokog direktora u Veću za nacionalnu bezbednost.

Odustajanje od sporazuma SAD je poslednja u nizu odluka Trampove administracije da se povuku iz međunarodnih sporazuma o sigurnosti. Prošle godine njegova administracija odustala je od sporazuma sa Rusijom o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) iz 1987. - odluka koja je podstakla ruskog predsednika Vladimira Putina da sugerirše da SAD pripremaju novu "trku u neograničenom naoružanju".

Drugi glavni sporazum o kontroli naoružanja između SAD i Rusije, Novi Ugovor o START-u, koji obe zemlje ograničava na 1.550 raspoređenih nuklearnih raketa, trebalo bi da istekne ubrzo nakon sledeće predsedničke inauguracije u januaru 2021. Vašington se ne oglašava o pregovorima o njegovom nastavku, uprkos ponudi Moskve da se produži kakav jeste