Vladimir Putin
Printscreen
Vladimir Putin

Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Printscreen

Analizu ishrane prvog čoveka Ruske Federacije dala je srpska nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Ruska ishrana zasniva se na čorbama, supama, kuvanim jelima od skromnih sastojaka, jedu dosta zdravih namirnica kao što su turšija i beli luk. Cvekla i krompir, odlični izvori gvožđa i vitamina C, praktično su nezaobilazni u ruskoj dijeti.

- Putin češće bira povrće od voća, interesantno je da čak bira i sokove od povrća koji su prava vitaminska bomba. Mogu da zaključim da je ishrana ovog svetskog lidera veoma zdrava i dobro izbalansirana - rekla je nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga za "Zdravlje u tanjiru".

Putin redovno jede paradajz, sjajan izvor likopena, potom krastavac a uvek bi dao prednost ribi u odnosu na meso. Od mesa najviše voli jagnjetinu, a ravnodušan je prema slatkišima, sa jednim izuzetkom - obožava sladoled.

On najčešće ne ruča jer nema vremena, pa večera lagano uz mlečne proizvode, naročito kefir. Njegova ishrana uglavnom se može definisati kao mediteranska i izbegava preterano obrađivane proizvode i alkohol. Povremeno popije vino ili pivo, nikada kafu već se budi uz zeleni čaj. Među omiljenim napicima mu je sok od cvekle i malo rena.

- Cele žitarice često su na njegovom meniju, ovakve kaše produžavaju osećaj sitosti i stabilizuju šećer u krvi. Odličan su izvor vitamina B i brojnih minerala, a sadrže i dijetalna vlakna. Putin može i da preskoči ručak jer mu kaša daje osećaj sitosti - rekla je Srejić Ferluga.

Vladir Putin pije kefir, omiljeni kiselomlečni proizvod u Rusiji.

- Pošto više voli ribu od mesa, obezbeđuje dovoljan unos omega-3 masnih kiselina. Unos laganih proteina balansira jagnjetinom i tako osigurava dovoljno izvora gvožđa - rekla je Jovana Srejić Ferluga.