Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

U filmu "Krim. Put u Domovinu" Vladimir Putin direktno je priznao da cilj Moskve nije bio "aneksija" poluostrva, već pružanje njegovim stanovnicima šanse da "iskažu mišljenje" o svojoj daljoj sudbini i sprečavanje mogućeg krvoprolića. Ruski predsednik je priznao da je lično upravljao pitanjima vezanim za Krim.

"Naša prednost je bila u tome što sam se ja lično bavio time. Kada to čine vodeće ličnosti, izvršioci lakše rade" – rekao je on u intervjuu autorima filma "Krim. Put u Domovinu".

Putin je konstatovao da su na Krim radi razoružavanja ukrajinskih jedinica bile poslate snage GRU (Glavne obaveštajne uprave pri Generalštabu Oružanih snaga RF).

"Da bi se blokiralo i razoružalo 20 hiljada ljudi, dobro naoružanih, potreban je određeni sastav ljudstva. Ne samo po broju, već i po kvalitetu. Bili su potrebni stručnjaci koji to umeju da rade. Zato sam dao naloge i instrukcije Ministarstvu odbrane, nema šta da se skriva, da se pod maskom pojačavanja obezbeđenja naših vojnih objekata na Krimu tamo prebace specijalne jedinice Glavne obaveštajne uprave, mornarička pešadija i desantne snage".

"Ruska vojska izvela je danas invaziju... Vazdušni prostor (Krima) zatvoren je zbog velikog broja sletanja ruskih aviona i helikoptera", rekao je predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Sergej Kunicin pre sedam godina televiziji ART.

On je tad rekao da je oko 2.000 ruskih vojnika prebačeno na vojni aerodrom kod Simferopolja, prestonice te autonomne oblasti na jugu Ukrajine.

Prema njegovim rečima, na aerodrom je bilo sletelo 13 ruskih aviona, sa po 150 ljudi u svakom.

Ruski mediji prenosili su informacije da je na Krim iz Rusije doletela velika grupa borbenih helikoptera, a da su oklopne jedinice iz Ruske flote u stalnim patrolama po Simferopolju, i da je najmanje pet aviona IL-76 sletelo je na aerodrom, koji je prethodno bio blokiran.