ŠTA TO SPREMA RUSKA MORNARICA? Reaktor je aktiviran, dronovi su spremni! (VIDEO)

Eksperimentalna nuklearna podmornica (APL) "Belgorod", projekta 09852, koja nosi morske bespilotne letelice "Posejdon", biće testirana do septembra ove godine. Podmornica je sada u fazi ispitivanja, aktiviran je reaktor, saopštio je izvor u vojno-industrijskom kompleksu.

Ruska mornarica
Ruska mornarica, Foto: printskrin

- Na "Belogorodu" je aktiviran reaktor. U toku su lučka ispitivanja, zatim slede fabrička i državna testiranja. Plan je da podmornica do septembra završi ciklus ispitivanja - rekao je on.

Višenamenska nuklearna podmornica "Belgorod" je eksperimentalna podmornica za bespilotne podvodne aparate "Posejdon". Pripada projektu 949A "Antej", analog "Kursku", koja je prerađena specijalno za sisteme "Posejdon". Svečana ceremonija zaranjanja podmornice održana je u aprilu 2019. godine u fabrici "Sevmaš" u Severodovinsku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je o razvoju "Posejdona" prvi put saopštio za vreme obraćanja Federalnoj skupštini 2018. godine.

Prema njegovim rečima, bespilotni podvodni aparati mogu da budu opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim naoružanjem, što im omogućava da pogađaju širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

Povezane vesti