Putin i Šojgu
Shutterstock
Putin i Šojgu

Shutterstock

Putin i Šojgu, Foto: Shutterstock

On je na kolegijumu Ministarstva odbrane naveo da je plan da se ovim raketnim sistemom naoružaju nuklearne podmornice i brodovi koji borave u vodama daleko od matične obale.

Inače "Cirkon" je napravljen kao protivbrodska raketa koja može da gađa ciljeve na moru bilo koje vrste. Brzina leta je oko 8-9 maha (odnosno do 11.000 kilometara na čas) maksimalni domet leta je do 1.000 kilometara.

Kako je ranije saopšteno serijske isporuke projektila za mornaricu trebalo bi da počnu 2022. godine.

Pored toga predviđeno je da u okviru Severne flote bude izvršeno testiranje 79 jedinica vojne tehnike.

"To je između ostalog 13 brodova četiri nuklearne podmornice – Novosibirsk’ Krasnojarsk’ Knez Oleg’ i Generalisimus Suvorov’" naveo je Šojgu.

Ministar je podsetio da su najnoviji ratni brodovi "Knez Vladimir" i "Admiral Kasatonov" uspešno realizovali prve inostrane ekspedicije i ispunili borbene zadatke.

Kada je reč o Severnoj floti Šojgu je najavio da će ona tokom ove godine dobiti 250 jedinica najmodernijeg naoružanja pa će do kraja godine njihov udeo u naoružanju flote dostići 62 3 odsto.

"Govoreći o Severnoj floti ističem da je ona danas u stanju da osigura zaštitu nacionalnih interesa i vojnu bezbednost države na Arktiku" rekao je Šojgu i dodao da se nastavlja proces opremanja Severne flote modernijim naoružanjem.