Putin i Šojgu
printskrin
Putin i Šojgu

printskrin

Putin i Šojgu, Foto: printskrin

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, možda, planira da klonira drevne skitske ratnike i njihove konje nađene u Sibiru, uz pomoć zamrznutih uzoraka DNK, piše londonski "Dejli mejl".

Šojgu, jedan od najbližih saradnika predsednika Vladimira Putina, govorio je o potencijalima "izuzetnog skeleta starog 3.000 godina" pronađenog u grobnicama Tunung, u Dolini kraljeva u Tuvi, ruskoj republici na granici sa Mongolijom.

Radi se o grobnicama Skita, naroda nomadskih ratnika koji je naseljavao oblasti od Kine do Crnog mora.

Ministar odbrane, rodom iz Tuve, govorio je na sednici Ruskog geografskog društva, na kojem je putem video linka učestvovao i Vladimir Putin.

"Naravno, voleli bismo da nađemo organsku materiju", rekao je Šojgu, aludirajući na ostatke drevnih ljudi i životinja, objasnio je TAS S.

"Verujem da znate šta bi usledilo kada bismo našli organsku materiju. Bilo bi moguće da se napravi nešto od toga, ako ne kloniranu ovcu Doli", rekao je Šojgu pred kamerama TV Zvezda.

Bez detaljnijih objašnjenja o planiranom genetskom istraživanju, on je rekao da bi "generalno, kloniranje bi bilo vrlo interesantno".

Ostaci su pronađeni u ledu i prema naučnicima, organska materija bi mogla da bude očuvana.

"Već smo odradili nekoliko ekspedicija tamo, u pitanju je međunarodna akcija. Mnogo stvari je potvrđeno, ali ostaje još posla da se uradi", ocenio je Šojgu.