Vladimir Žirinovski
EPA/Shutterstock/ilustracija
Vladimir Žirinovski

EPA/Shutterstock/ilustracija

Vladimir Žirinovski, Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je dokument u kojem Kijev zahteva od Rusije „da odmah prekine neprijateljstva i poštuje prekid vatre u Donbasu“. Ukrajinski parlament tvrdoglavo ignoriše činjenicu da Rusija nije strana u sukobu, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova više puta izjavljivalo.

U poslednjih nekoliko nedelja situacija u Donbasu je nastavila da eskalira. Mediji su izvestili da Kijev doprema snage i opremu na liniju razdvajanja.

Moskva izražava ozbiljnu zabrinutost u tom pogledu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da Kijev deluje provokativno, što negativno utiče na situaciju u Donbasu.

- Već sam rekao da da u Ukrajini nije bilo Majdana i slabog predsednika Janukoviča, koji nije mogao da zaštiti zemlju od puča, da na Krimu ne postoji pretnja ruskom stanovništvu, Krim bi ostao deo Ukrajine, a Rusi bi tamo ćutali - rekao je lider LDPR za PolitEkspert.

- Ako Kijev započne ofanzivu, ako tamo započne veliki rat, Rusija neće stajati po strani. Zakopaćemo celu ukrajinsku vojsku. I pod takvim scenarijem započinje pravi pokret ka stvaranju Novorosije - naglasio je Žirinovski.

Pročitajte još: