POSLE KORONA ŽURKE U VELIKOJ BRITANIJI Pljušte ostavke, Borisa Džonsona napuštaju najbliži saradnici
Tanjug/Ap

Četiri bliska saradnika Borisa Džonsona podnela su ostavke u razmaku od nekoliko sati, zbog sve većeg pritiska na britanskog premijera nakon održavanja zabava za vreme lokdauna u Velikoj Britaniji. 

Savetnik za komunikacije Džek Dojl potvrdio je svoj odlazak, ubrzo nakon što je to učinila politička savetnica Munira Mirza, a odmah za njima ostavke su podneli i šef kabineta Den Rozenfild i glavni lični sekretar premijera Martin Rejnolds, prenosi Rojters.

Četiri ključna saradnika Borisa Džonsona dala su ostavke pošto su posledice skandala sa zabavama u Dauning stritu za vreme lokdauna nastavile da ugrožavaju njegovu vlast.

Dok se očekivalo da će Džonson dati otkaz mnogima iz svog tima nakon izveštaja Sju Grej o zabavama koje su se održavale za vreme lokdauna u Velikoj Britaniji, Mirzina ostavka je došla kao grom iz vedra neba.

Više puta pritiskan pitanjem da li treba da se izvini, Risk Sunak je rekao da je to pitanje za premijera.

Sunak je ranije odbijao da direktno kritikuje Džonsona zbog žurki za vreme lokdauna, iako je priznao da su napravljene greške.

Nalet ostavki došao je na kraju važnog dana za Vladu koja je saopštila da se nada da će sprečiti krizu zbog povećanih troškova života za milione ljudi pogođenih rastućim računima za gorivo i plaćanjem hipoteka, prenosi Gardijan.

Ali fokus je ponovo okrenut na previranja u Dauning stritu kada je Mirza podnela ostavku, a zatim i još troje zaposlenih.

Oni će nastaviti da obavljaju svoje funkcije dok ne budu imenovani naslednici.

Portparol je rekao da im je veoma žao što je Munira Mirza napustila Džonsonov tim i zahvalio se na njenoj službi i doprinosu Vladi.

Džonson je brzo zamenio Mirzu, unapređujući Endrua Grifita.

Grifit, bogati bivši izvršni direktor kompanije "Skaj", pozajmio je Džonsonu svoju kuću vrednu 9,5 miliona funti kao bazu za kampanju tokom njegove kandidature za lidera 2019.

POSLE KORONA ŽURKE U VELIKOJ BRITANIJI Pljušte ostavke, Borisa Džonsona napuštaju najbliži saradnici

EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

 

 

Mirza je radila sa Džonsonom više od decenije, uključujući i period kada je Džonson bio gradonačelnik Londona. Prethodno ju je identifikovao kao jednu od pet najinspirativnijih žena u svom životu. 

Džonsonov bivši savetnik Dominik Kamings rekao je da je Mirzin odlazak "nepogrešiv signal da se bunker ruši i da je premijer gotov". On je pozvao ministre da pokažu sličan "tračak moralne hrabrosti" i podnesu ostavke.

Kao još jedan znak pritiska na Džonsona iz njegove stranke, gradonačelnik Zapadnog Midlendsa Endi Strit rekao je da nije siguran da li može da nastavi da podržava premijera.

Tri poslanika iz konzervativnih redova izašla su u sredu u javnost sa namerom da podnesu ostavke premijeru. Jedan visoki poslanik torijevaca rekao je da odlazak Mirze liči na "poslednje dane Rima", sugerišući da se broj pisama nepoverenja sada možda približava pragu od 54, što bi moglo da znači izglasavanje nepoverenja.

Ako bi Džonson izgubio takvo glasanje, koje bi moglo da se održi za nekoliko dana, on bi izgubio premijerski mandat.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading