OBJAVLJENA UZBUNA Još jedna velesila zvecka oružjem
Foto: Foto: AP Eugene Hoshiko/Shutterstock

On je naveo da "logika grube sile” počinje da prevazilazi vladavinu prava u tom delu sveta.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u maju otkriveni u neposrednoj blizini Japana, Hajaši je upozorio da sve snažnija vojna koordinacija Kine i Rusije postaje veliki bezbednosni problem.

"Već smo na istorijskoj prekretnici. Ovo je prekretnica u kriznom periodu sa kojim se suočavamo. Čak i u Indo-Pacifiku, 'logika grube sile' sve više dobija na snazi u odnosu na vladavinu prava, a strateški balans u regionu je sve veći izazov za Japan i SAD", rekao je on u petak u panel koji je organizovao američki think-tank Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi The Guardian.

Hajaši je dodao da jednostrani pokušaji da se nasilno promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru izazivaju sve veću zabrinutost i osvrnuo se na rastuću napetost između Kine i Tajvana.

"Stabilnost u Tajvanskom moreuzu je izuzetno važna. Zato je ključno održati iskren dijalog na visokom nivou sa Pekingom", rekao je japanski šef diplomatije i naglasio da je pomenuta saradnja važna i kada su u pitanju klimatske promene i Severna Koreja.

Hajaši se osvrnuo i na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, rekavši da slični potezi nikada ne bi smeli biti dozvoljeni nigde drugde u svetu.

"Važno je da se takav potez okarakteriše kao jasan neuspeh da druge zemlje ne pokušavaju da na silu promene nečiji status kvo", upozorio je on.

Hajaši je najavio da vlada u Tokiju planira značajno povećanje budžeta za odbranu i jačanje odbrambenih sposobnosti u narednom petogodišnjem periodu.

Takođe je rekao da postoji "hitna potreba za jačanjem regionalnih kapaciteta za odvraćanje i odgovor japansko-američkog saveza na moguće krize“.

"Neophodno je zadržati sve opcije na tabeli, uključujući i opciju 'kontra štrajk'. Treba jačati visokotehnološke odbrambene kapacitete", zaključio je on i pozvao Kinu, koja ubrzano jača svoje nuklearne snage, da se pridruži globalnim naporima za smanjenje nuklearnog rizika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Bebs

30.07.2022 17:32

Kako su svi cutali kada je Amerika divljala po svetu? Sada, kada Rusi brane svoj narod svima smeta.

Dragoljub

30.07.2022 18:02

Da li si govorio o vladavini prava kada ste bombardovali Srbiju

Маркони

30.07.2022 18:03

Господо Јапанчићи па што тако нисте реаговали када су ваши каубоји нападали Сирију,Ирак,Либију..тада нисте коментарисали...лицемери окупирани...

Djole

30.07.2022 18:30

Kad se japanac pravi amerikanac! Kako se nisi oglasio kada su SAD i NATO ubijali srpsku decu!