NEMAČKI POSLANIK IZAZVAO GNEV IZRAELA Sramno ponašanje na spomeniku holokausta (FOTO)
Foto: Printscreen

Nemački poslanik Holger Vinterštajn izazvao je gnev, uključujući i osudu izraelskog ambasadora u Nemačkoj, jer je postavio svoju sliku kako stoji raširenih ruku na jednoj od betonskih ploča u berlinskom Memorijalu ubijenim Jevrejima Evrope.

- Gospodine Vinterštajne, svi te gledaju kako plešeš dok sramotiš sebe - rekao je ambasador Ron Prosor u ponedeljak na Tviteru: „Uživajte u svom sramnom minutu slave jer će vaše ime uskoro biti zaboravljeno. Osvećene duše koje se pominju na spomen-obeležju nikada neće biti zaboravljene.”

Ukor je usledio kao odgovor na fotografiju objavljenu prošlog vikenda na društvenim mrežama, na kojoj se vidi da Vinterštajn pozira na spomeniku za više od šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti tokom Holokausta.

Nemački mediji javili su da je snimak snimljen nakon što se desničarska partija Alternativa za Nemačku (AFD) okupila na protestu protiv energetske politike vlade.

AFD je incident nazvao "izuzetnim nepoštovanjem" i rekao da će preduzeti mere protiv Vinterštajna. Poslanik je demantovao tvrdnje da je plesao na spomen-obeležju i rekao da je ukinuo svoju objavu na društvenim mrežama „iz poštovanja“ prema onima koji su uvređeni. On je kontroverzu nazvao „olujom ogorčenja“.

 

 

- Nema šanse da sam plesao na grobovima - rekao je Vinterštajn, već sam „stajao na spomeniku“. Dodao je da se AFD zalaže za „mir i slobodu, i upravo zbog toga sam tamo od početka. Bila je to lepa slika u tom pogledu“, ali je dovela do „samorefleksije“.

Memorijal, koji je jedno od najposećenijih mesta u Nemačkoj, sadrži 2.711 betonskih ploča raspoređenih u mreži na kosom polju. Vandali su ga uništili i koristili ga bez poštovanja kao prostor za rekreaciju ili pozadinu za selfije. Političar AFD-a kritikovao je spomenik 2017. godine, nazvavši ga „spomenikom srama“ - preneo je RT.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading