Skandalozno otkriće zapadnih medija: U američkim fabrikama rade i deca!
EPA

Agencija Rojters je objavila šokantno i grozno otkriće da najmanje četiri glavna dobavljača kompanije „Hjundai Motor“ i sestrinske firme „Kia Korp“ zapošljavaju decu u svojim fabrikama u Alabami. U fabrici u vlasništvu dobavljača dve somenute marke automobila u gradu Grinvilu u južnoj Alabami radila je 14-godišnja devojčica iz Gvatemale koja je bila zaposlena na sklapanju komponenti karoserije automobila. U fabrikama korejskog proizvođača auto-delova u istočnoj Alabami, bivši inženjer proizvodnje rekao je za Rojters da je radio sa najmanje 10 maloletnika. Još šest bivših radnika potvrdilo je da su i oni radili sa više maloletnih radnika. U jednoj fabrici otkriveno je da je u pogonu za proizvodnju radilo i jedno dete od samo 12 godina.

- Zakon Alabame i SAD zabranjuje rad u fabrikama osobama mlađim od 16 godina, a svim radnicima mlađim od 18 zabranjeno je obavljanje opasnih poslova u automobilskim fabrikama, gde prese za metal, mašine za rezanje i brzi viljuškari mogu ugroziti živote i naneti ozbiljne povrede – podseća Rojters, i dodaje :

- Kada je nedavno ekipa ministarstva rada i državnih inspektora Alabame nenajavljeno stigla u jednu od fabrika, radnici su pobegli na zadnji izlaz pre nego što su ih ispitali.

Sva su deca uglavnom bila iz imigrantskih porodica, a novinari uz saveznih agencija sada istražuju koriste li se deca kao radna snaga i u drugim fabrikama ovih kompanija u ostatku sveta.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading