AMERICI PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA! Stručnjak izneo crnu prognozu: Ovo može da uništi javnu infrastrukturu!
Foto: EPA/EPA/Alex Plavevski

Zapadna polovina Sjedinjenih Država doživljava dugotrajnu mega-sušu koja predstavlja veliku opasnost za vodne resurse širom regiona, piše Njuzvik

Prema ekspertima na koje se poziva izdanje, ako se situacija ne promeni u narednih 10-20 godina, to bi moglo da dovede do „katastrofalnih posledica“ za celu zemlju.

„Još jedna ili dve decenije suše značajno će iscrpiti vodonosne slojeve, što će rezultirati ne samo gubitkom resursa podzemnih voda, već i sleganjem zemljišta, što će naneti opštu štetu javnoj infrastrukturi“, upozorio je jedan od čelnika Instituta za zaštitu životne sredine i Menadžment energije, Džonatan Dison.

On kaže da trenutno oko 65 odsto kontinentalnih Sjedinjenih Država doživljava neki oblik suše ili nenormalno sušne uslove.

„Među najteže pogođenim državama su Juta , Oregon , Nebraska , Kanzas i Oklahoma , od kojih sve imaju područja koja su pod ekstremnom sušom“, navodi se u publikaciji.

Poboljšanje situacije, smatraju stručnjaci, ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, jer kako se navodi u članku, i kada se suša smiri, za ozbiljan oporavak biće potrebno nekoliko godina, tokom kojih bi količina padavina trebala da bude iznad proseka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading