PUTINOV IMA PLAN Velika Evroazijska unija biće moćan igrač
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

- Očigledno, Unija ima sve mogućnosti da postane jedan od moćnih, nezavisnih, samodovoljnih polova koji formiraju multipolarni svet, da bude centar privlačenja svih nezavisnih država koje dele naše vrednosti i teže saradnji sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom - navodi se u saopštenju.

Predsednik Rusije je nazvao aktuelnim zadatkom za Uniju smanjenje rizika koje stvara korišćenje stranih valuta i platnih sistema u međusobnoj trgovini.

- Polazimo od toga da je neophodan uslov za stabilne obračunske odnose unutar Unije priključenje partnera Sistemu predaje finansijskih poruka Centralne banke Rusije i razvoj saradnje nacionalnih platnih sistema - navodi se u tekstu.

Takođe, prema rečima šefa države, harmonizacija finansijskih tržišta treba da stvori povoljne uslove da kapital zemalja članica ostane u okviru asocijacije i investira se u nacionalne privrede. Pored toga, predsednik je izrazio potrebu da se istraži mogućnost osnivanja evroazijske rejting agencije koja bi obezbedila instrumente za servisiranje rastuće ekonomske aktivnosti u makroregiji.

Vladimir Putin je pozvao na proširenje međunarodnih veza Evroazijske ekonomske unije, uključujući pregovore o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indonezijom.

- Nameravamo da učinimo sve što možemo da pomognemo da se završi posao na sličnim sporazumima sa Egiptom, Iranom i Indijom, kao i da aktiviramo nove pregovaračke staze, uključujući sa Indonezijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratim - napisao je Putin.

Prema njegovim rečima, unapređenje međunarodnih odnosa i kontakata EAEU sa državama Azijsko-pacifičkog regiona, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike pomoglo bi povećanju izvoza „savezničkih” proizvoda i izgradnji novih logističkih lanaca.

- Naše udruženje može da igra ulogu jednog od ključnih centara za formiranje Velikog evroazijskog partnerstva - siguran je predsednik Ruske Federacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading