NEVEROVATNO! HRVATI NA  ČELU KOMISIJE ZA HOLOKAUST Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof ukazao na nečuvenu ironiju
Foto: EPA/EPA-EFE/DUMITRU DORU

Jedan od glavnih problema današnjice je izvrtanje Holokausta, koje je veoma rasprostranjeno u postkomunističkim zemljama u istočnoj Evropi, poručio je Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“. Među zemljama koje najviše izvrću istinu o Holokaustu naveo je Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku i Rumuniju, uz konstataciju da je problem što one ne mogu biti kažnjene niti isključene iz Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

Kao posebno sporno i ironično Zurof je u autorskom tekstu istakao to što će Hrvatska, zemlja koja pati od znatnog broja pristalica ustaša (hrvatskih fašista), preuzeti predsedavanje organizacijom IHRA uprkos ozbiljnim problemima izvrtanja Holokausta otkako su postali nezavisni od Jugoslavije.

NEVEROVATNO! HRVATI NA  ČELU KOMISIJE ZA HOLOKAUST Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof ukazao na nečuvenu ironiju

Printscreen/Youtube

 

 

Zurof je u tekstu objavljenom za „Tajms of Izrael“, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, objasnio da u pomenutim zemljama ne poriču Holokaust, ali skrivaju ili minimiziraju veoma značajnu ulogu koju su njihovi državljani imali u masovnim ubistvima Jevreja, kao i da pokušavaju da izjednače komunističke i nacističke zločine, čime skreću pažnju sa svojih zločina.

I Jahen Vilan, ambasador Izraela u Beogradu, govorio je o poricanju Holokausta, ističući da to nije ni izraelsko ni jevrejsko pitanje, već pitanje celog čovečanstva, i da Srbija to, kako kaže, shvata ozbiljno.

- Ovo je zemlja koja je takođe mnogo patila u Drugom svetskom ratu jer Srbi su takođe ubijani, ovo je tema koja spaja Srbe i Jevreje - rekao je Vilan.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, naglasio je, govoreći na ovu temu, da je veoma bitno da dani sećanja na Holokaust svake godine poprimaju sve veći obim jer se tako neguje kultura sećanja.

- Jasenovac je zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda, kao i drugi logori poput Aušvica - poručio je Dodik na memorijalnoj akademiji u Banjaluci.

U SAD uhapšen Srbin za navodne zločine u Petrinji

Američke vlasti su uhapsile Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina u Petrinji. On je emigrirao u SAD 1999. i odmah se prijavio za državljanstvo, koje mu je odobreno 2005. Međutim, u molbi je naveo da nije učestvovao u ratu i da nikad nije optuživan za kršenje zakona. Vidić je u Hrvatskoj proglašen krivim zato što je 1991. u krugu firme „Gavrilović“ navodno iz grupe radnika izdvojio jednog kom je gvozdenim predmetom odsekao ruku jer se njome rukovao sa Franjom Tuđmanom. Ovaj je posle toga umro. Vidić je na prvom saslušanju negirao krivicu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading