HAPŠENJA U TURSKOJ Širili ''provokativne objave'' o zemljotresu
Foto: Tanjug/Tanjug/Khalil Hamra

Generalni direktorat za bezbednost Turske saopštio je da je identifikovano 613 osoba optuženih za pravljenje provokativnih objava, protiv njih 193 je pokrenut javni postupak, a glavni tužilac je naredio hapšenje njih 78, navodi Rojters.

Direktorat je dodao da je 46 veb-sajtova zatvoreno zbog tzv. "fišing prevara" čija je namena bila da ukradu donacije za žrtve zemljotresa, i da je zatvoreno 15 naloga na društvenim mrežama koji su se lažno predstavljali kao zvanične institucije.

Direktor za komunikacije Turske Fahretin Altun napisao je ranije ove sedmice na Tviteru da Turska doživljava ''ozbiljno zagađenje informacija" i da će vlasti deliti dnevni bilten kojim se ispravljaju lažne informacije, i dodao da je u nedelju dana nakon zemljotresa vladi ptijavljeno oko 6,200 lažnih informacija i vesti, dodao je Altun.

Rojters podseća da je turski parlament prošlog oktobra usvojio zakon prema kojem novinari i korisnici društvenih mreža mogu biti osuđeni na tri godine zatvora zbog širenja "dezinformacija", što je izazvalo zabrinutost među grupama za ljudska prava i evropskim zemljama u pogledu slobode govora.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading