PONOVO JE POGODIO Holanđanin pre četiri dana označio područje Istre i Kvarnera kao "kritično"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Poznati stručnjak je pre četiri dana označio područje Istre i Kvarnera kao "kritično"

Holandski istraživač Frank Hugerbets, koji je predvideo nedavne katastrofalne potrese u Turskoj, pre četiri dana je u videu na Jutjubu rekao da su 16. i 17. februar kritični za ‘potencijalne veće seizmološke događaje‘ u centralnom Mediteranu. Označio je na karti područje Istre, Kvarnera i južne Italije.

Taj podatak je prilično šokantan nakon što je danas u 10.47 sati područje Kvarnera pogodio je snažan potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Hrvatska seizmološka služba objavila je da je magnituda potresa 4,8 prema Rihteru, a osetio se širom zapadne Hrvatske, čak i u Zagrebu.

Hugerbets je došao u žižu javnosti nakon što je 3. februara objavio da će na jugu Turske pre ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Rihteru. Podsetio je na to i u objavi odmah nakon što je tu regiju pogodio razorni potres magntitude 7,8.

- Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, pre ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4. - 5. februara - napisao je.

EMSC je odbacio tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa.

"Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržćemo našu politiku: odbijamo da se naši kanali povezuju s tvrdnjama o predviđanju", napisali su iz EMSC-a na Twitteru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading