"NIJE NAS BRIGA ŠTO JE SVET POLUDEO" Mađarska udarila kontru EU! Sprema se oštriji zakon protiv propagiranja LGBT!
Foto: Shutterstock

Prema najavama iz vladajuće stranke Fides, Mađarska će uskoro dobiti još stroži zakon o zaštiti dece, od onog čije je usvajanje u nacionalnom parlamentu pre dve godine izazvalo oštre reakcije u Evropskoj uniji, piše "Politika".

Evropska komisija i Sud pravde okvalifikovali su taj zakon kao ugrožavanje ljudskih prava LGBT populacije. Zabranu da se u školama objašnjava homoseksualnost Evropska komisija vidi kao opasnost da mlade koji pripadaju toj populaciji fizički maltretiraju vršnjaci neupućeni u prirodu njihove ličnosti.

Međutim, upozorenja iz Brisela nisu urodila plodom, pa je Fides 2021. godine usvojio kontroverzne zakonske amandmane, koji povezuju homoseksualnost i transrodnost s pedofilijom. 

Zakonom je zabranjeno i samo pominjanje LGBT problematike u školama i dečjim programima, s obrazloženjem da je reč o zaštiti dece od rodne propagande. 

Evropska komisija je sredinom prošle godine tužila Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog zabrane izlaganja LGBT problematike mlađima od 18 godina. U tužbi je navedeno da mađarska vlada "diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta". 

"Komisija smatra da zakon krši osnovna prava pojedinaca (posebno LGBT osoba), kao i vrednosti EU. Evropski sud pravde može izreći penale i novčane kazne ukoliko se njegove odluke ne poštuju", navela je EK u saopštenju.

Stručnjaci iz Venecijanske komisije zaključili su da su amandmani "suprotni obavezi Mađarske da osigura da obrazovni sistem pruži deci objektivne i nepristrasne informacije o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji".

Reakcija premijera Mađarske Viktora Orbana nakon što je Mađarska završila na sudu bila je burna. 

"Ovo je legalizovano huliganstvo. Stav Evropske komisije je sramotan", rekao je on tada i dodao da Mađarska neće dopustiti LGBT aktivistima da "marširaju" po školama zato što su "nosioci seksualne propagande", prenosi "Politika".

Sporni zakon je bio jedan od razloga zbog kojih je EK uskratila Mađarskoj korišćenje sredstava iz svojih fondova, što je teško pogodilo budžet ove zemlje. 

"Nije nas briga što je svet poludeo. Ne zanimaju nas odbojni hirovi nekih ljudi. Nije nas briga što Brisel koristi priliku da opravda i objasni neobjašnjivo. Ovo je Mađarska! I tu treba da bude najstroži sistem zaštite dece u Evropi", poručio je nakon toga Orban.

Nekoliko dana nakon toga, posle višednevnog sastanka Fidesa, Mate Kočiš, šef poslaničkog kluba stranke, potvrdio je da njihovi pravnici zaista rade na izradi još strožeg zakona.

Prema Kočišu, nasilna rodna propaganda ugrožava mađarsku decu, a pravo roditelja da zaštite svoju decu treba da bude prioritet.

"Klonite se naše dece jer će biti nevolja", upozorio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading