DA LI HAG MOŽE DA UHAPSI PUTINA? Evo šta tačno piše u nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Pored naloga za hapšenje Putina, izdat je nalog i za hapšenje ruske komesarke za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Ona je, pored Putina, optužena za odgovornost za "ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

Kako se navodi u nalogu za hapšenje, Putin snosi individualnu odgovornost za gorepomenute zločine, kao i zbog toga što ih je "počinio direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih osoba..., kao i za to što je propustio da pravilno kontroliše civilne i vojne podređene koji su počinili dela i koji su bili pod njegovom efektivnom vlašću i kontrolom, u skladu s odgovornošću nadređenog".

Uprkos nalogu za gospodinom Putinom i gospođom Lvovom-Belovom, MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene, i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud. Rusija nije potpisnica tog sporazuma – pa je malo verovatno da će ni ona biti izručena.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Putinovisch

17.03.2023 16:57

Ja mislim da je se Europa previse zaigrala, a nazad nema kud vise!

Perica

17.03.2023 18:14

Putine baci im jednu previše su se zaigrali!

Du

18.03.2023 21:24

Šolc može da uhvati Putina . On je na Hitlerovom talasu