Kineski špijunski balon prikupljao je podatke sa američkih vojnih lokacija, uprkos naporima SAD-a da ga blokiraju
Foto: Tanjug/Tanjug

 

Kina je bila u stanju da kontroliše balon tako da je mogla višestruko da pređe preko nekih lokacija (ponekad lete formacije osmice) i prenese informacije koje je prikupila nazad u Peking u realnom vremenu, rekli su trojica zvaničnika.

Obaveštajni podaci koje je Kina prikupila uglavnom su bili elektronski signali, koji se mogu pokupiti iz sistema naoružanja ili uključiti komunikaciju osoblja baze, a ne slike, rekli su zvaničnici.

Trojica zvaničnika su rekli da je Kina mogla da prikupi mnogo više obaveštajnih podataka sa osetljivih lokacija da nije bilo napora administracije da se kreće oko potencijalnih ciljeva i prikrije sposobnost balona da uhvati njihove elektronske signale sprečavajući ih da emituju signale.

Ministarstvo odbrane uputilo je NBC Njuzu komentare iz februara u kojima su visoki zvaničnici rekli da balon ima „ograničenu aditivnu vrednost“ za prikupljanje obaveštajnih podataka od strane kineske vlade „iznad onoga što [Kina] verovatno može da prikupi preko stvari kao što su sateliti u niskoj orbiti.

Kina je više puta ponavljala da je balon bio civilni vazdušni brod bez posade koji je slučajno skrenuo sa kursa i da su SAD preterano reagovale tako što su ga oborile .

Zvaničnici nisu rekli kojoj kompaniji, odeljenju ili organizaciji pripada balon, uprkos nekoliko zahteva za komentar od strane NBC Njuza. 

Nakon što je balon oboren u februaru, zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da je sposoban da prikuplja obaveštajne podatke o signalima.

Balon je imao mehanizam za samouništenje koji je Kina mogla daljinski aktivirati, ali zvaničnici su rekli da nije jasno da li se to nije dogodilo zato što se mehanizam pokvario ili zato što je Kina odlučila da ga ne aktivira.

Balon je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD iznad Aljaske 28. januara, prema Bajdenovoj administraciji, koja je rekla da ga je pratila dok se kretao. U naredna četiri dana, balon je leteo iznad Montane - konkretno baze vazduhoplovstva Malmstrom, gde SAD čuvaju deo svojih nuklearnih sredstava.

Kineski špijunski balon prikupljao je podatke sa američkih vojnih lokacija, uprkos naporima SAD-a da ga blokiraju

Tanjug

 

 

 SAD su oborile balon 4. februara kod obale Južne Karoline, a zvaničnici još uvek analiziraju izvučene ostatke.

Tada je američka vlada saopštila da je sačekala da obori balon dok ne bude iznad okeana kako bi izbegla bilo kakvu štetu ili žrtve na zemlji. Balon, koji je bio velik skoro kao tri školska autobusa, imao je veliko polje za otpatke koje američki zvaničnici nisu mogli da kontrolišu dok je pao na zemlju.

- Američki vojni komandanti su utvrdili da obaranje balona, dok je iznad kopna, predstavlja neopravdani rizik za ljude širom širokog područja zbog veličine i visine balona i njegovog tereta za nadzor - rekao je ministar odbrane Lojd Ostin u pisanoj izjavi nakon što je balon bio oboren.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading