"PUTINU JE OSTAO SAMO JEDAN POTEZ PRED ODLUČUJUĆI UDARAC!" Dramatično upozorenje za Zapad
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ostaje da približi Indiju i Кinu za odlučujući udarac Zapadu, napisao je kolumnista i diplomata Mohamed Zišan.

„Problem za Putina je, međutim, što Indija ostaje sumnjičava prema Кini zbog dugotrajnog graničnog zastoja“, rekao je on.

Zišan je primetio da je Indija posle sukoba na granici sa Кinom 2020. godine preduzela oštre mere uvođenjem ograničenja kineskim mobilnim aplikacijama i investitorima. Međutim, to ne znači da Delhi ne želi da ospori globalnu dominaciju dolara, dodao je Zišan.

Prema njegovom mišljenju, zabrinutost Кine oko situacije oko Tajvana takođe gura Peking da se pripremi za moguću ekonomsku konfrontaciju punog razmera sa Zapadom.

"Ako Putin može da apeluje na ove veće ambicije <...>, onda bi na istoku mogao da se formira novi blok. To je trend koji svi u Vašingtonu moraju da prate mnogo pažljivije nego sada", zaključio je posmatrač.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da pravedni svetski poredak treba graditi na principima poštovanja i poverenja.

EU UPOZORILA KINU Brisel se osilio zbog Rusije

Između Indije i Кine postoji dugogodišnji teritorijalni spor oko vlasništva nad delom planinske teritorije u severnom Кašmiru , kao i sa skoro 60 hiljada kvadratnih kilometara u severoistočnoj državi Arunačal Pradeš . Linija stvarne kontrole, koja zamenjuje granicu između zemalja u ovom regionu, vodi se u regionu Ladak. U jesen 1962. ovaj spor je čak prerastao u granični rat. Nova eskalacija počela je u Ladaku u maju 2020. godine, kada je došlo do nekoliko sukoba između indijske i kineske vojske u oblasti jezera Pangong, nakon čega su Nju Delhi i Peking povećali svoje vojno prisustvo u regionu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading