DAN "D" ZA FRANCUSKU! Opsadno stanje u Parizu
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Prethodno je saopšteno da će Savet danas popodne ili večeras doneti dugo očekivanu odluku o zakonitosti podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, koja je izazvala masovne proteste širom zemlje.

Iako se može desiti da Ustavni savet poništi predlog zakona, što je nešto što se retko dešavalo, francuski stručnjaci za ustavno pravo i vladini izvori to smatraju malo verovatnim, navodi Rojters.

Ustavni savet, ili "savet mudraca" kako ga nazivaju u Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona ili da prigovori određenim merama, odnosno da odbije tekst u celini.

Ako Savet odobri zakonski predlog kojim se starosna granica za penzionisanje povećava, vlada će imati pravo da ga proglasi u nadi da će to na kraju staviti tačku na proteste, prenosi Rojters.
Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da građani te zemlje moraju da rade duže jer će, u suprotnom, budžet za penzije biti u minusu za milijarde evra svake godine do kraja decenije.

- Zemlja mora da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji su pred nama - rekao je Makron tokom državne posete Holandiji.

Sindikati i opozicija upozoravaju da višemesečne burne rasprave i proteste zbog Zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

- Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom - rekla je u četvrtak Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT) upozoravajući na nove štrajkove.

Izvor blizak Makronu saopštio je da će vlada verovatno brzo ozvaničiti zakon, verovatno početkom sledeće nedelje, ako dobije zeleno svetlo Saveta, kako bi pokušala da nastavi dalje s predloženim reformama.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja se protivi reformi penzionog sistema, izjavila je da nije optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta.

- Ali šta želite da uradim? Palim automobile? Samo ćemo reći Francuzima: Glasajte za Nacionalno okupljanje - rekla je ona za BFM TV.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading