SMRTNA KAZNA ZA GEJ SEKS! Predsednik odbio da potpiše zakon: Prepravite, kazne moraju biti još oštrije!
Foto: AP/Themba Hadebe (STF)

Odluka je saopštena u četvrtak nakon sastanka predsednika i poslanika vladajuće stranke koji su rešili da se predlog zakona vrati u Narodnu skupštinu "sa predlozima za njegovo unapređenje".

Museveni će održati sastanak u utorak sa skupštinskim odborom za pravna i parlamentarna pitanja koji radi na izradi amandmana, objavio je Gardijan.

Museveni ima rok od 30 dana da ili potpiše zakon, vrati ga u parlament na reviziju ili uloži veto i obavesti predsednika parlamenta.

Međutim, zakon može da postane važeći bez pristanka predsednika, ukoliko ga dva puta vrati u parlament.

Predlog zakona u sadašnjem obliku predviđa smrtnu kaznu i kaznu doživotnog zatvora za gej seks, do 14 godina zatvora za „pokušaj“ homoseksualizma i 20 godina zatvora za "unapređenje i finansiranje“ homoseksualnih "aktivnosti".

Ranija verzija zakona izazvala je međunarodnu kritiku i kasnije je poništio Ustavni sud Ugande iz proceduralnih razloga.

U Ugandi, pretežno konzervativnoj hrišćanskoj istočnoafričkoj zemlji, homoseksualizam se već kažnjava doživotnim zatvorom.

Nacrt zakona, koji je šef UN za ljudska prava, Folker Tirk, prošlog meseca opisao kao "šokantan i diskriminatorski“, gotovo jednoglasno je usvojen u parlamentu 21. marta.

Museveni je tvrdio da njegova vlada pokušava da se odupre naporima Zapada da se "normalizuje" ono što je nazvao "devijacijama".

Više od 110 LGBTQ osoba u Ugandi prijavilo je incidente, uključujući hapšenja, seksualno nasilje i javno svlačenje, samo u februaru grupi "Seksualne manjine Ugande" (Smug).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading