PUTINOVO PRELEPO NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE Ovome se čak se i Amerikanci dive!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Naoružana hipersoničnim krstarećim raketama „Cirkon“, fregata „Maršal Šapošnikov“ predstavlja najopasniji vojno-mornarički brod Rusije, piše američki vojni časopis „Militari voč“.

„Za fregatu projekta 1155M „Maršal Šapošnikov” realizovan je jedan od najambicioznijih programa modernizacije“, navodi list i dodaje da su od 2017. godine na brodu znatno usavršeni senzori, elektronika i naoružanje.

Uvođenje hipersonične krstareće rakete „Cirkon“ u arsenal broda je najbolje promišljen element usavršavanja „Maršala Šapošnikova“, ocenjuje list i ukazuje na to da je reč o najopasnijoj klasi protivbrodovskih krstarećih raketa na svetu, prenosi Sputnjik.

„Bez obzira na to što fregata projekta 1155M prvobitno nije bila napravljena za protivbrodovske ciljeve, samo zahvaljujući „cirkonima” ona može da neutralizuje celokupnu ofanzivnu grupu bez upotrebe drugog naoružanja“, ocenjuje list.

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, „Cirkon“ može pouzdano da štiti bezbednost zemlje. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je naveo da rakete mogu da savladaju svaki protivraketni i protivvazduhoplovni sistem, leteći do 1.000 kilometara, brzinom do devet mahova.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading