PRAVI "KRIVAC" JE HIPERSONIČNA RAKETA? Vest o "izdaji" izazvala šok u Rusiji
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da mu je poznato otvoreno pismo sibirskih naučnika koji brane optužene, ali da je slučaj sada u nadležnosti službi bezbednosti, piše Advance.hr

U pismu, objavljenom u ponedeljak, protestovale su kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šipljuka i Valerija Zveginceva, tvrdeći da su njih trojica potpuno nevini. Navodi se da će potez tužioca naneti ozbiljnu štetu ruskoj nauci.

„Svakog od njih poznajemo kao patriotu i poštenu osobu koja nije sposobna da uradi ono za šta ih sumnjiče istražni organi“, rekli su.

Da se ​​podsetimo kako je došlo do ove situacije. Ruski predsednik Vladimir Putin se godinama hvalio da je Rusija globalni lider u hipersoničnim raketama, koje mogu da putuju brzinom do 10 maha (12.250 km/h) da bi izbegle protivvazdušnu odbranu. Međutim, Ukrajina je juče saopštila da je za jednu noć uspela da uništi čak šest hipersoničnih projektila Kinžal. Rusija osporava ovu informaciju.

Ipak, nekako se ukrajinske tvrdnje i optužnice protiv trojice ruskih naučnika previše poklapaju. Da li je moguće da Rusija sada svesno želi da žrtvuje trojcu naučnika kako bi prikrila neke nedostatke u svom modernom naoružanju, odnosno da bi opravdanje za rušenje (da su zaista srušeni za jednu noć) našli u navodnom curenju informacija Zapadu?

Za šta su trojica optužena? Pominju se akademske međunarodne konferencije na kojima su često bili učesnici.

Obaveštenja sa akademskih konferencija pokazuju da su uhapšeni naučnici bili česti učesnici.

2012. godine, Maslov i Šipljuk su predstavili rezultate eksperimenta dizajna hipersonične rakete na seminaru u Turu, Francuska.

Sva trojica su 2016. godine bili među autorima poglavlja knjige pod naslovom „Hipersonični objekti kratkog trajanja za aerodinamička istraživanja u ITAM-u, Rusija“.

ITAM je skraćenica za Kristijanovićev institut za teorijsku i primenjenu mehaniku u Novosibirsku. Njihove kolege iz ITAM-a sada kažu da su materijali koje su naučnici predstavili na međunarodnim forumima više puta proveravani kako bi se osiguralo da ne sadrže poverljive informacije.

„Ovi slučajevi sada pokazuju da svaki članak ili izveštaj može dovesti do optužbi za veleizdaju“, navodi se u otvorenom pismu. „U ovoj situaciji ne plašimo se samo za sudbinu naših kolega. Jednostavno ne razumemo kako da nastavimo da radimo svoj posao“, navodi se.

Dakle, da rezimiramo, trojica ruskih naučnika nisu „uhvaćena na delu“, nisu optuženi za saradnju sa bilo kojom stranom tajnom službom ili bilo čim slično. Prozivaju ih da javno komentarišu svoj naučni rad – što zapravo uopšte nije sporno, pogotovo ako ti javno obelodanjeni detalji nikada nisu uključivali neke tajne vojne informacije koje bi neko mogao da koristi.

U pomenutom pismu se pominje i slučaj Dmitrija Kolkera, još jednog sibirskog naučnika koji je prošle godine uhapšen zbog sumnje za izdaju i prebačen u Moskvu uprkos tome što boluje od uznapredovalog raka pankreasa. Kolker, specijalista za lasere, umro je dva dana kasnije.

U pismu se navodi da takvi slučajevi deluju „zastrašujuće na mlade ruske naučnike“. Razumljivo, kako ne bi? Jer jedno je sprečiti curenje državnih i vojnih tajni – sve zemlje sveta su posebno okrutne prema sopstvenim građanima ako posumnjaju u takvo ponašanje. Međutim, ovi slučajevi izgledaju kao pokušaji da se spase narušena vojna reputacija u sklopu rata u Ukrajini, a ako naučnici prestižnog ITAM-a budu žrtvovani za te svrhe, to bi dugoročno moglo biti pogubno za Rusiju (kao tako i kratkoročno).

Opet, ovo otvoreno pismo, koje je takođe zahtevalo dobru dozu hrabrosti u ovakvom trenutku, najbolje pokazuje situaciju sa kojom se Rusija suočava...

„I sada najbolji studenti odbijaju da dođu da rade kod nas, a naši najbolji mladi zaposleni napuštaju nauku. Brojne istraživačke oblasti koje su kritično važne za postavljanje temelja svemirske tehnologije budućnosti jednostavno su zatvorene jer se zaposleni plaše da se angažuju u takvom istraživanju“, navodi se u pismu.

Upitan o pismu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Mi smo zaista videli ovaj apel, ali ruske specijalne službe rade na tome. Oni rade svoj posao. To su veoma ozbiljne optužbe“.

Kindžal je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsednik Vladimir Putin predstavio u martu 2018. Upravo Kindžal je trebalo da posluži kao potvrda da je Rusija i dalje svetska vojna supersila, možda čak i korak ispred svih ostalih. Iako su se na Zapadu odmah pojavile sumnje u efikasnost Kinžala i njegovu navodnu brzinu od 4,08 km u sekundi, prezentacija takve tehnologije je imala prilično snažan efekat i svakako izazvala veliku pažnju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading