BAJDENU OTKUAVA Pregovori u ćorsokaku, investitore hvata panika
Foto: Tanjug/Tanjug//Susan Walsh

Očekuje se da će razgovori biti nastavljeni danas, preneo je Rojters.

Ministarstvo finansija je juče saopštilo da će vlada ostati bez sredstava da plati sve svoje obaveze 5. juna ukoliko Kongres ne donese odluku.

Bilo kakav načelni dogovor između predsednika SAD Džozefa Bajdena, demokrata i republikanca predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija biće početak onoga što bi lako moglo da potraje kao jednonedeljni proces u veoma podeljenom Kongresu.

Tvrdolinijski republikanci u Predstavničkom domu zapretili su da će blokirati svaki zakon koji ne bude u skladu sa njihovim očekivanjima, uključujući oštro smanjenje potrošnje.

Progresivne demokrate su, takođe, zapretile da će odustati od podrške nekim od postignutih kompromisa, posebno oko nametanja novih uslova rada saveznim programima za borbu protiv siromaštva.

"Veoma smo blizu i optimista sam", rekao je juče Bajden novinarima.
Republikanski pregovarač Patrik Mekhenri rekao je da se slaže sa Bajdenom, iako je istakao da je potrebno da se još pregovora.

"Nadam se", rekao je on novinarima kasno sinoć i dodao da je taj termin retko koristio u poslednjih 12 dana.

Republikanci kontrolišu Predstavnički dom sa 222 prema 213 mesta, dok Demokrate imaju većinu u Senatu od 51 prema 49, što ostavlja malo prostora za postizanje dogovora oko donošenja bilo kog zakona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading