džo bajden, amerika uvodi sankcije kurtiju
Foto: Alo

Američke strateške veze sa regionom Zaliva se raspadaju, piše portal "Hil".

Lider Saudijske Arabije u suštini je - u vezi sa snabdevanjem naftom, prodajom oružja ili nuklearnom energijom - poručio Bajdenovoj administraciji: "Ako želite da radite sa mnom u redu, ali ako ne, ima drugih koji će to učiniti".

Manje vidljiv, ali jedva manje problematičan je zabrinjavajući i uporan raskol između Vašingtona i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Dva puta u poslednje dve godine, najviši američki zvaničnici pokušali su da umire lidera UAE, Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, poznatog kao MBZ, u pokušaju da vrate odnose na pravi put. Kada je prošlog jula boravio u Džedi, predsednik Džozef Bajden je lično pozvao MBZ u zvaničnu posetu Vašingtonu pre kraja godine.

To se nije ostvarilo. Umesto toga, skoro godinu dana kasnije, MBZ-ov brat, koji služi kao savetnik za nacionalnu bezbednost UAE, sastao se u Vašingtonu sa svojim američkim kolegom Džejkom Salivanom, da vidi da li bi mogli da vrate određeni stepen normalnosti u odnos.

Emiratska čarka sa Vašingtonom seže najmanje deceniju unazad, od vremena kada je predsednik SAD Barak Obama tajno pregovarao o nuklearnom sporazumu sa Iranom iza leđa svojih arapskih saveznika iz Zaliva. Tehnološka ograničenja države i ministarstva odbrane naterala su UAE da odustanu od kupovine naprednih američkih aviona F-35 vrednih 20 milijardi dolara. Kasni odgovor SAD na raketne napade na UAE iz Jemena dodatno je antagonizirao Abu Dabi.

Emirati su na kraju zaključili da im sa ovakvim prijateljima ne trebaju neprijatelji, i postepeno su se okrenuli Rusiji i Kini. UAE su postali najveći trgovinski partner Rusije i Kine u arapskom svetu, podseća u tekstu za "Hil" Stiven Blenk, saradnik Instituta za istraživanje spoljne politike i profesor ruskih bezbednosnih studija na Američkom ratnom koledžu.

Kina je najveći globalni trgovinski partner UAE (bez nafte), a UAE su drugi po veličini trgovinski partner Kine.

Ispod površine ovih poboljšanih komercijalnih veza sa američkim suparnicima, leži mreža bezbednosnih odnosa koja je dovela do toga da visoki američki zvaničnici i članovi Kongresa dovode u pitanje pouzdanost UAE kao strateškog partnera.

Saradnja UAE sa Rusijom je već neko vreme bila tačka trvenja sa vladom SAD, navodi "Hil".

Navodne veze UAE sa grupom "Vagner" u Libiji i snabdevanje oružjem Halife al Haftara dugo su unosili nervozu političarima u Vašingtonu, što ih je navelo da u januaru sankcionišu entitete sa sedištem u UAE. Kasnija uključenost Abu Dabija u navodne aktivnosti "vagnerovaca" u Sudanu dolila je ulje na tu vatru.

Prema izveštajima iz regiona, "Vagner" i UAE su zajedno radili na izvozu zlata iz Sudana u Dubai, gde prihod od njegove prodaje puni kasu "Vagnera", sudanskih pobunjenika i posrednika iz UAE, navodi Blenk u tekstu za "Hil".

Otkako su bili uzdržani na glasanju u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji kojom se osuđuje ruska operacija u Ukrajini, UAE su ili zatvarale oči ili izbegavale sankcije u korist Rusije, što je podstaklo Bajdenovu administraciju da preduzme agresivne akcije.

Prema podacima koje je prikupila Fondacija Slobodna Rusija, vrednost elektronskih delova isporučenih iz UAE u Rusiju porasla je sedam puta od 2021. do 2022. U istom periodu, UAE su izvezli 15 puta više mikročipova u Rusiju, zajedno sa preko 150 dronova.

Ministarstvo finansija je javno kritikovalo UAE zbog "lošeg poštovanja sankcija". Samo ove godine, SAD su sankcionisale brojne entitete Emirata zbog zaobilaženja zapadnih sankcija.

U jednom slučaju, par firmi iz Emirata sarađivalo je sa Iranom na prebacivanju iranskih dronova, osoblja i opreme za podršku iz Irana preko UAE i dalje u Rusiju, navodi "Hil".

Ministarstvo finansija SAD takođe je sankcionisalo rusku banku koja posluje u UAE pod licencom Centralne banke Emirata. Brat MBZ-a, koji je i potpredsednik vlade, suočava se sa istragom američkih i britanskih vlasti zbog izveštaja da je pomogao ruskim oligarsima da izbegnu sankcije.

Povrh svega, američke špijunske agencije su dokumentovale uznemirujuće i duboke obaveštajne odnose između UAE i Rusije, piše "Hil".

Iz perspektive Vašingtona možda je i alarmantniji sve bliži bezbednosni odnos između UAE i Kine. Pre dve godine, američki obaveštajci su postali svesni da Kina tajno gradi vojni objekat u luci u UAE. Predsednik Bajden je više puta izrazio uznemirenost i pozvao da se zaustavi projekat, na šta je Bin Zajed pristao.

Krajem 2022. godine, uprkos uveravanjima Emirata, SAD su otkrile obnovljenu aktivnost na lokaciji. Mnogima u Vašingtonu se čini da se rukovodstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata trudi da "natrlja nos" zabrinutoj Americi.

Kritičari Emirata ukazuju na njihovo odbacivanje kao nebitnih zabrinutosti SAD zbog sve bližih veza sa kineskim telekomunikacionim gigantom "Huavej". Prodor "Huaveja" u UAE, kao i rastuće partnerstvo između obaveštajnih agencija dve zemlje, predstavljaju "ozbiljne izazove za američki bezbednosni establišment", navodi Blank u tekstu za "Hil".

Savetnici za nacionalnu bezbednost ovih zemalja izdali su ranije ovog meseca zajedničku izjavu u kojoj ističu "trajno strateško partnerstvo SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata"; ponavljaju "posvećenost SAD odvraćanju pretnji protiv UAE"; i izražavaju "zajedničke ciljeve ka izgradnji povezanijeg, prosperitetnijeg i stabilnijeg regiona Bliskog istoka".

Međutim, odsustvo MBZ-a u Vašingtonu dovoljno govori. Bajdenov poziv je odbijen, kao i njegove molbe. S obzirom na različite poglede na svet ovih nekadašnjih saveznika, izgleda da se zategnuti odnosi Amerike sa drugom najmoćnijom državom u regionu neće poboljšati u skorije vreme, zaključuje "Hil".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading