policija hrvatske u sisku
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/Jutarnji list

Podsjećamo, Fetić je u subotu uveče ubio 45-godišnju ženu, teško ranio još četiri osobe te zapalio tri kuće i dva automobila.

Kako prenosi Index.hr Fetić je, sudeći prema sudskim spisima, bio ključni svedok tužilaštva u slučaju ubistva srpskog civila Rade Španovića 6. septembra 1991. godine.

Prema presudi, Španovića su hrvatski vojnici odvezli iz kuće u Capragu i izrešetali sa 25 metaka. Za ovaj su zločin, kako stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni Mirko Šašo i Haso Mahmutagić.

Kako stoji u presudi, Fetić je u slučaju svedočio da je poznavao žrtvu od detinjstva. Svedočio je da je Španovića uočio na dan kad je ubijen u mestu Komarevo i da je bio u društvu muške osobe koja ga je oslovila sa "Ivo".

"Osoba koja je s njim bila društvu ga je oslovila imenom Ivo, i komentirala da tako nije u Zagrebu, što mu je bilo čudno, jer je znao da se radi o osobi Rade Španovića koji nije iz Zagreba. Još čudnije mu je bilo što je Rade Španović išao u smjeru njihovih položaja, dizao se na prste, da osmotri taj položaj i gleda uokolo. Vratio se u garažu, gdje je bio smješten njihov vod, i pred optuženim Mirkom Šašom i još nekim pripadnicima voda ispričao što je vidio. Nakon toga su optuženi Mirko Šašo i još neki pripadnici njegovog voda izveli oštećenog Radu Španovića iz kuće u kojoj je bio i krenuli s njim prema komandi da ga oni preuzmu", stoji u presudi.

Fetić je tvrdio da je mislio da će Španović biti "predat u zapovjedništvo". Seo je u auto sa Šašom, Mahmutagićem i Štefom Goričkim (drugim svedokom u slučaju). Potom su, kako je ispričao, Šašo i Mahmutagić zaustavili automobil kod groblja, odveli Španovića, nakon čega su Gorički i Fetić čuli rafale.

"Svjedoci Nedžad Fetić i Štef Gorički iskazuju da su se po povratku u vozilo vratili prema Komarevu, s tim da svjedok Gorički navodi da mu je Haso Mahmutagić rekao da vozi do groblja u Komarevo, a suglasno navode da je prilikom izlaska iz vozila oštećenog Rade Španovića, Haso Mahmutagić rekao 'ajmo van, idemo u zapovjedništvo'. Nakon što su njih trojica, Haso Mahmutagić, optuženi Mirko Šašo i oštećeni Rade Španović, izašli iz vozila, Neđad Fetić i Štef Gorički su ostali u autu i u jednom času su čuli rafal iz automatskog oružja, da bi potom se u automobil vratili Haso Mahmutagić i optuženi Mirko Šašo", stoji u presudi.

Mahmutagić je, pak, za zločin na sudu pokušao okriviti Fetića i tvrdio je da je on bio organizator svega, ali sud mu nije poverovao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading