HRVAT BRUTALNO UVREDIO BRATA Neki bi to shvatili i kao kompliment, a završili su na sudu, a onda se desio preokret
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema presudi, sve se dogodilo u martu prošle godine u 20.30 sati u dvorišnom prostoru porodične kuće u naselju na širem zagrebačkom području.

“Nasilnički se ponašao u porodici prema bratu jer ga je verbalno vređao pogrdnim rečima govoreći mu „je*aču iz Prečkog“, čime je kod brata prouzrokovao povredu dostojanstva i uznemirenosti”, glasila je presuda.

Proglašen je, dakle, krivim te i osuđen na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu od 300 kuna. Protiv te presude osuđeni je podneo žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.

U žalbi se navodi kako reči “je*aču iz Prečkog” ne predstavljaju same po sebi radnju koja bi se mogla smatrati verbalnim nasiljem.

“Te reči, kada su izgovorene između dva punoletna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije. Te reči uopšte nisu bile podobne da kod brata izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva”, ističe se u žalbi.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske je nakon te žalbe ukinuo presudu i oslobodi ooptužbi muškarca iz Zagrba.

“Osnovano se ističe da izgovorene reči nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stepen agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posledice ugroženosti ili povređenosti. Oštećeni nije na ispitivanju potvrdio navedene reči, nego tek na izričito pitanje suda”, zaključuje se u presudi višeg suda.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading