Milojko Spajić
Foto: Printscreen

Vukadinović je za "Borbu" prokomentarisao Spajićevo nuđenje resora i ideje da vlada čak može imati i 24 ministarstva.

„Vidimo da se neke ideje javljaju da umesto sadašnjih 18 ministarstava u vladi, da to treba da ide na 24 ministarstva, što je katastrofalno mnogo za jednu malu zemlju kao što je Crna Gora. Dvanaest ministarstava je optimalno za Crnu Goru.“ – rekao je Vukadinović.

Naš sagovornik je mišljenja da onaj ko to hoće da radi, hoće da ispunjava želje.

„Apetiti su preveliki, rate kredita koji se trebaju vraćati su velike. Očigledno da on pravi tu grešku da možda neće moći formirati vladu, jer će se ići iz jednog uslovljavanja u drugo, budući da te partije, kao što su nacionalne partije i ove male partije koje imaju dva ili tri poslanika imaju ucenjivački kapacitet. Male partije unutar koalicije Pokreta Evropa sad imaju isključivo ucenjiivački kapacitet, iako ne bi mogle same ni cenzus preći.“ – smatra Vukadinović.

On takođe kaže da bi Spajiću najsigurnije bilo da formira vladu sa tri subjekta, a to su dve koalicije, Pokret Evropa sad i Za Budućnost Crne Gore u kombinaciji sa Demokratama, jer nijedan od ovih političkih subjekata ne ucenjuje da neće sa nekim.

Po njegovim rečima, Spajić je jasno rekao da neće sa DPS-om i URA što znači da ih je sam eliminisao.

„Nacionalne stranke (manjine) neće sa ZBCG. Što znači da ako one uđu, ZBCG ne može. Ko neće sa nekim, treba ga maći.“ – dodaje Vukadinović.

Obrazlažući tezu da je vlada sa podrškom 44 poslanika puno stabilnija od one sa podrškom 55 ili 56, Vukadinović kaže je to tako zbog toga jer PES, ZBCG i Demokrate nisu mnogo protivrečni, ideološki su velikim delom slični i programski se u značajnom delu ne razlikuju.

„Osnovna stvar je da (Spajić) ispoštuje rezultate izbora. Ti rezultati podrazumevaju da onaj ko ima 24 mandata ima pola ministarstava i premijera, onaj koji ima 13 mandata, dobija 6 na 18 ministarstava, a onaj koji ima sedam mandata, dobija tri. Znači, ako BS ima šest mandata, oni ne mogu preko Demokrata da traže pet ministarstava i Ministarstvo vanjskih poslova. To je već ucena.“ – kaže on.

Vukadinović je izneo i način kako se može prekinuti ucenjivanje koje određene partije koriste tokom političkim pregovora sa Spajićem.

„Spajić treba samo da donese potpise 44 poslanika i ubedi Predsednika države da ima tu većinu, s tim što mora napraviti taj dogovor ko će imati predsednika Skupštine, jer tu je problem između ova tri konstituenta.“

Mišljenja je i da bi Spajić imao velikih problem unutar sopstvene koalicije ukoliko ZBCG ne bi bio pozvan u Vladu, jer veliki broj poslanika od tih 24 je za ulazak koalicije Za budućnost Crne Gore u Vladu.

Vukadinović zaključuje da bez ZBCG nema stabilne vlade:

„Spajić mora da formira vladu brzo i efikasno sa PES, ZBCG i Demokratama. Ako pak bude insistirao na dvotrećinskoj vladi, ona će biti puno nestabilnija“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading