termometar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Apsolutni rekord temperature registrovan je u Maroku, u petak 11. avgusta u 13.33, sa 50,4 stepena Celzijusa u regionu Su Masa.

Toplotni talas je trajao 3 dana i pratili su ga "Čergui", vreli, suvi vetrovi koji su dolazili iz Velike Sahare i peščane oluje.

Nekoliko gradova je takođe iskusilo rekordne temperature, uključujući Agadir sa 50,2 stepena i Tarudant sa 48,3 stepena, navodi se u izveštaju Nacionalne meteorološke uprave.

Mehdaoui Elmokhtar, uzgajivač citrusa sa sedištem u Huari, blizu Agadira, rekao je za FreshPlaza:

„Jedva da smo izašli iz ovog toplotnog talasa, koji se pojačao ovog vikenda. U procesu smo centralizacije podataka uzgajivača i procene štete. Dok smo sačekajte stvarne brojke na regionalnom nivou, mogu reći da nismo prošli neoštećeni“.

Istovremeno, ovaj deo Maroka zahvatila je i veoma snažna peščana oluja, a dnevba svetlost bila je umanjena narandžastom bojom vazduha.

Mehdaui nastavlja: ​​„U Houari, gde se nalazi moja farma, vršna temperatura je bila 50,2 stepena. Na sreću, nije sve izgubljeno, toplotni talas je trajao samo 3 dana, a temperature se već popravljaju. Što se tiče štete, moja prva procena je reda od 5% opekotina od sunca (tj. 5% zapremine), i odgovara prvim klasterima".

Vredi napomenuti da operateri u drugim sektorima prijavljuju veću štetu, kao na primer u industriji ranog povrća, koja je osetljivija na toplotu od citrusa.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za opremu i vode, citirajući Nacionalnu direkciju za meteorologiju, ovo je prvi put u istoriji da je temperatura u Maroku prešla 50 stepeni.

Temperaturni rekord dolazi iz regiona Sous Massa, jednog od poljoprivrednih uporišta Maroka, dok su prethodni rekordi postavljeni u regionu Laaioune-Sakia El Hamra.

Region takođe pati od akutnog nedostatka vode i sve više zavisi od postrojenja za desalinizaciju morske vode u Agadiru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading