ohrid
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Međutim, pojavila se misterija – stanovnici tog naselja zaštitili su se „tvrđavom” od odbrambenih šiljaka, a arheolozima još nije jasno zašto.

Na delu albanske obale jezera pre 8.000 godina nalazilo se naselje sa kućama na stubovima, a arheolozi veruju da je to najstarije selo do sada pronađeno na obali jezera u Evropi.

"Ovo naselje je nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regionima.

Prema saznanjima, najstarije je u Evropi", rekao je za AFP arheolog Albert Hafner sa švajcarskog Univerziteta u Bernu.

„Da bi se ovako zaštitili, morali su da poseku šumu“

Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa proveli su poslednje četiri godine iskopavajući u Linu na albanskoj strani Ohridskog jezera, koje se proteže preko planinske granice između Severne Makedonije i Albanije, prenosi Informer.

Veruju da je u antičkom naselju živelo između 200 i 500 ljudi, koji su gradili kuće na stubovima iznad površine samog jezera ili na područjima koja su redovno plavila.

Tokom nedavnog ronjenja, stručnjaci su otkrili dokaze koji ukazuju na to da je naselje bilo utvrđeno hiljadama šiljatih trupaca korišćenih kao odbrambena barikada.

„Da bi se ovako zaštitili, morali su da poseku šumu“, rekao je Hafner.

100.000 odbrambenih šiljaka

Naime, na lokalitetu na dnu jezera pronađeno je približno 100.000 takvih šiljaka. Zašto su drevni seljani izgradili tako veliku odbrambenu strukturu? Arheolozi još uvek ne znaju odgovor na ovo pitanje.

Ohridsko jezero je jedno od najstarijih jezera na svetu i postoji više od milion godina. Stari stanovnici ovog kraja verovatno su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom.

„Pronašli smo različita semena, biljke i kosti divljih i domaćih životinja“, rekao je albanski arheolog Ilir Đepali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading