ajkula
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Koncept kokainskih ajkula, ključna karakteristika predstojeće Diskaverijeve Nedelje ajkula, istražuje da li se ovi morski predatori hrane proizvodima koje su odbacili trgovci drogom u prolazu. Međutim, morski naučnici koji stoje iza ove emsije tvrde da se njihov cilj proteže dalje od pukog senzacionalizma.

Dr Trejsi Fanara, inženjer zaštite životne sredine sa Floride i vodeći član istraživačkog tima, rekla je za Gardijan: „Privlačan je naslov da rasvetli pravi problem, da sve što koristimo, sve što proizvodimo, sve što stavljamo u naše tela, završava u tokovima otpadnih voda, a ovi vodeni životi od kojih zavisimo da bismo preživeli su tada izloženi tome."

Studije su pokazale da na ribe utiču susptance kao što su kokain, metamfetamini i ketamin. „Ako su ove bale kokaina izvor zagađenja, vrlo je verovatno da [ajkule] mogu biti pogođene ovom hemikalijom. Kokain je toliko rastvorljiv da se bilo koje od tih pakovanja samo malo otvori, strukturni integritet je uništen i droga je u vodi“, dodaje Fanara.

Tokom svoje šestodnevne istraživačke ekspedicije na Florida Kisu, ekološki osetljivom lancu ostrva na južnom delu države, Fanara i britanski morski biolog Tom Hird primetili su ajkule koje pokazuju neobično ponašanje. Čekić, vrsta koja bi obično izbegavala ljude, prišla je direktno roniocima, krećući se nepravilno. Primetili su i peščanu ajkulu kako pliva u krugovima, fiksirana na zamišljenom objektu.

Istraživači su sproveli eksperimente, uključujući bacanje lažnih bala u vodu, u koje su mnoge ajkule ugrizle, i punjenje loptica mamaca sa visoko koncentrovanim ribljim prahom kako bi se simulirao kokain. Efekat, primetili su istraživači, bio je sličan uticaju mačje trave na mačke, prenosi themindunleashed.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading