DANAS JE TAJ DAN Bajden potpisuje važan sporazum
Foto: AP/Tanjug/ AP

Tokom 24-časovne posete, Bajden i šef Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Trong potpisaće sporazum o unapređenju diplomatskih odnosa između dva bivša neprijatelja u "sveobuhvatno strateško partnerstvo" – najviši nivo u vijetnamskoj diplomatskoj hijerarhiji, koju imaju Kina, Rusija, Indija i Južna Koreja.

"Unapređenje veza u 'sveobuhvatno strateško partnerstvo' više je nego samo simbolično", rekao je za dpa Le Dang Doanh, penzionisani viši ekonomski savetnik pet premijera.

"Sporazum će doneti velike koristi za dve zemlje u mnogim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu i odbranu, doprinoseći miru i stabilnosti u Južnom kineskom moru, kao i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, kako se predsednički izbori u SAD 2024. brzo približavaju, Bajden ima na umu kampanju čak i dok je u inostranstvu, piše AFP.

On će posetu Hanoju iskoristiti da ojača svoj imidž ujedinitelja podsećajući na život pokojnog Džona Mekejna, heroja iz Vijetnamskog rata, moćnog republikanca i protivnika Donalda Trampa.

Ovaj 80-godišnjak, koji se kandiduje za drugi mandat, posetiće Mekejnov spomenik u ponedeljak.

Odajući počast Mekejnu, Bajden će pokazati koliko se razlikuje od čoveka koji bi sledeće godine mogao ponovo da mu bude protivnik.

Kada je Mekejn preminuo od raka mozga 2018. godine, Bajden je održao emotivan govor na njegovoj sahrani, ističući da njihovo prijateljstvo prevazilazi političke razlike.

"Zovem se Džo Bajden. Ja sam demokrata. I voleo sam Džona Mekejna", rekao je on, hvaleći Mekejnov "bezvremeni" kodeks časti.

Nakon odlaska iz Vijetnama, predsednik će otići u vojnu bazu na Aljasci da obeleži napade.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading