NEVEROVATNO PUTOVANJE, MILIONI GODINA STARI FOSILI ODNETI U SVEMIR Naučnici užasnuti: „Ovo NIJE nauka“
Foto: Shutterstock

Nedavni let Virgin Galactic na ivicu svemira imao je nekoliko drevnih i davno umrlih ljudi.

Prvo istorijski, fosilizovani ostaci naših ljudskih predaka, Australopithecus sediba i Homo naledi, leteli su u svemir iz svemirske luke Amerika u Novom Meksiku.

Milijarder rođen u Južnoj Africi Timoti Neš nosio je fosile u cevi u obliku cigare.

Međutim, mnogi antropolozi i naučnici kritikovali su taj potez, rekavši da je nepoštovanje prema fosilima i ljudima koji su došli pre nas.

Fosili u svemiru

Foto: Pixabay

 

Fosile je odabrao Li Berger. Jedan od fosila bio je fragment ključne kosti 2 miliona godina starog Australopithecus sediba, koji je prvi otkrio Bergerov sin Metju 2008.

Drugi fosil je bila kost palca iz Homo naledija, 300.000 godina starog hominina pronađenog u pećini Rising Star 2013.

Berger je u izjavi rekao da je ovaj podvig „počast doprinosu svih ljudskih predaka i drevnih ljudskih rođaka za njihovu ulogu u omogućavanju krajnjeg gesta ljudskog istraživanja i tehnološkog napretka – let u svemir“.

Bez njihovog pronalaska tehnologija kao što su vatra i alati, i njihovog doprinosa evoluciji savremenog ljudskog uma, ne bi se desili takvi izuzetni poduhvati kao što je let u svemir, rekao je Berger.

„Pretpostavljam da nikada nisu mogli da sanjaju dok su živi da će krenuti na tako neverovatno putovanje kao ambasadori svih predaka čovečanstva.“

Mnogi naučnici nisu bili srećni zbog odluke da odnesu milione godina stare fosile u svemir.

„Užasnut sam što su dobili dozvolu“, napisala je Sonja Zakrževski, bioarheolog sa Univerziteta u Sautemptonu, napominjući da će to koristiti kao primer u svom razredu o neetičkim pristupima. „Ovo NIJE nauka.“ Drugi su istakli rizik za neprocenjive artefakte, ako nešto krene naopako. Putujući na svemirskom brodu Virgin Galactic, VSS Uniti, dva fosila su odneta na visinu od 45.000 do 50.000 stopa, pre nego što se VSS Uniti odvojio od matičnog broda i upalio svoj raketni motor za uspon u suborbitalni svemir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading