VEKNA HLEBA KOD KOMŠIJA I DO 200 DINARA: "Sava" po starom do Nove godine! Cene peciva već sada evropske
Foto: Dejan Briza

On navodi da pekari dobijaju brašno iz robnih rezervi po 24,20 dinara po kilogramu, ali samo za proizvodnju hleba „Sava“, koji u maloprodaji košta 54 dinara, pa je postignut dogovor sa državom da cena ne raste do kraja godine.

- Pekari sklapaju pojedinačne ugovore za kupovinu električne energije i gasa, pa ćemo videti koliko će to podići troškove proizvodnje. Najveći problem nam predstavlja rast cene nafte, jer kada ona poskupi, onda raste cena transporta i svake vrste ambalaže - kaže Pralica.

Pekari za peciva nabavljaju brašno po tržišnim cenama od 33 do 34 dinara po kilogramu, pa su zbog toga poskupela, ali da uvek nižim cenama istaknu nekoliko proizvoda i na taj način pokušavaju da privuku nove i zadrže stare kupce.

Kako ističe Pralica, cena običnih peciva još uvek može da se drži pod kontrolom, dok je za filovana drugačije, zbog skupljeg materijala.

Troškovi proizvodnje hleba porasli su zbog povećanja zarada zaposlenima. Prodavci ne primaju kao ranije 35.000 do 40.000 dinara, nego 70.000, a pekari od 120.000 do 180.000 sa noćnim radom.

Cena vekne i do 200 dinara

Cene hleba u okolnim zemljama, poput Hrvatske, Italije i Grčke, prema njegovim rečima, nekoliko puta su veće nego u Srbiji, pa ne nalazi vekna ispod 200 dinara.

- U Srbiji ima mnogo pekara ikonkurencija je velika, što obuzdava rast cena, ali treba znati da svaka pekara mora dnevno da ima pazar 50.000 do 60.000 dinara da bi bila na pozitivnoj nuli, odnosno da bi pokrila samo troškove, bez zarade. Pekari imaju 45 vrsta troškova, od klasičnih za brašno, energente, zarade, pa sve do troškova firmarina, nošenja na analizu proizvoda svakog meseca i dr - objašnjava Pralica.

(Kurir/N1)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading