nikotinske kesice opasni trend među učenicima
Foto: Alo/Foto printskrin/HRT

Reč je o jednom od proizvoda koji se koristi kao alternativa cigaretama, a naizgled je sličan „snusu“ - kesicama duvana za oralnu upotrebu. „Snus“ se decenijama upotrebljava u Švedskoj, dok je u Uniji njegova upotreba zabranjena. Međutim, nikotinske kesice dostupne su na skoro svakom kiosku, upozoravaju hrvatski mediji.

Nikotin bez cigareta i dima, pakovan u male kese, može se kupiti na svakom kiosku. Od mentola do raznih voćnih ukusa, nikotinske kesice dolaze u šarenim kutijicama, a stavljaju se između gornje usne i desni.

- Tako se te kesice otapaju i onda se nikotin apsorbuje u krvotok - objasnila je za HRT Dijana Majer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju zavisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ).

- Velika količina nikotina za mozak deteta od recimo 13, 14 godina, a takve smo slučajeve zabeležili u nekim osnovnim školama u završnim razredima, mogu izazvati euforiju, ali mogu izazvati i neko konfuzno smeteno stanje - rekao je Ivan Ćelić, psihijatar za bolesti zavisnosti od sintetičkih droga u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče.

Ovo sredstvo odraslima pomaže pri odvikavanju od pušenja, a mlađima od 18 godina ti se proizvodi se ne bi ni smeli prodavati.

- Pojavili su se pre nekoliko meseci u školama, vrlo intenzivno, na to nas posebno upozoravaju nastavnici - rekla je Majer.

Osim što stvara zavisnost, kod dece može prouzrokovati ozbiljne posledice.

- Mladi koji nemaju nikakvog iskustva s nikotinom, krenu da koriste nikotinske kesice, što može da dovede do toga da završe i na intenzivnoj pedijatrijskoj nezi - objašnjava Ćelić.

 

Probali i oni koji nisu nikada zapalili cigaretu

Duvanski i nikotinski proizvodi koji su alternativa cigaretama preplavili su tržište. Nikotinske kesice probali su i oni koji nikada nisu pušili.

- Prijatelji su me bili pitali da probam i probao sam i eto sad koristim, tri meseca - rekao je Borna koji je istakao da  pre toga nije nikada zapalio cigaretu.

- Videla sam to, imala sam čak neki pokušaj, samo da probam da vidim šta je to, i to je bilo haotično – ispričala je svoje iskustvo jedna mlada Ana.

Zato mnoge škole uvode preventivne programe.

- U svom sadržaju imaju i edukaciju vezano upravo za te supstance koje se pojavljuju na tržištu, koje našoj generaciji nisu poznate i teško ih je uopšte pratiti jer je toliko toga na tržištu - rekao je Nenad Pavlinić, direktor Industrijske mašinske škole u Zagrebu.

Zbog lake dostupnosti ovih proizvoda potrebna je bolja kontrola prodaje, ali i veći angažman roditelja i škola, zaključuju hrvatski mediji.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading