Transžene u borbi za titulu mis nuniverzum
Foto: Alo/Foto Jutjub/Mis Univerzum/printskrin

Mašeta će se ovog novembra takmičiti za krunu na 72. takmičenju za Mis univerzuma u Salvadoru zajedno sa Riki Kole, koja je u julu postala prva transrodna pobednica Mis Holandije.

U video-snimku postavljenom na Jutjub kanalu uoči portugalskog takmičenja, Mašete je govorila o transpravima, opisujući rastući nivo „transfobije i netolerancije“ širom sveta kao „alarmantan“, prenosi Si-En-En. Ona je dodala da je „dirljivo“ videti da je Organizacija za Mis univerzuma, koja je promenila svoja pravila kako bi dozvolila transtakmičarkama 2012. godine, bila inkluzivna i prevazišla ograničenja.

- Kao transžena prošla sam kroz mnoge prepreke na tom putu, ali na sreću, a posebno uz moju porodicu, pokazalo se da je ljubav jača od neznanja - rekla je ona u videu.

Ako bilo koja od njih pobedi, postaće prva transžena koja će nositi tijaru. U 2018. godini, Anhela Ponse iz Španije postala je prva transtakmičarka u izboru za mis, ali nije ušla u finale.

Iako nisu pristali na intervju, ni Mašeta, ni organizatori Mis univerzuma, u izjavi za Si-En-En ona je kratko rekla: „Trans žene su žene, tačka. Ovde smo da slavimo žene, tačka. Za to se zalažemo već više od jedne decenije i ponosni smo što smo ovu promenu, u poređenju s drugim manifestacijama, ovde napravili veoma rano“.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading