Izraelski tenk na smetlištu
Foto: AP/HO (HOGP)

 

Ovo mišljenje je sadržano u izveštaju koji je u četvrtak objavila komisija pri Kongresu SAD, koja se bavi pitanjima američkog strateškog koncepta.

U njemu su bili bivši visoki zvaničnici Stejt departmenta, Pentagona i Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost Ministarstva energetike SAD.

„Ciljevi američke strategije moraju uključivati efikasno odvraćanje i poraz, i ruske i kineske konvencionalne agresije u Evropi i Aziji. Ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri nemaju dovoljno konvencionalnih arsenala za postizanje ovog cilja, onda se američka strategija mora promeniti u pravcu jačanja uloga nuklearnog oružja u odvraćanju ili suprotstavljanju oportunističkim ili zajedničkim agresivnim akcijama, u suprotstavljenim teatrima vojnih operacija“, navode autori izveštaja govoreći o Evropi i Aziji.

Preporuke Komisije

Prema njima, „pretnje od Rusije i Kine su takve, da Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri, moraju biti spremni da odvrate i poraze oba protivnika istovremeno“. „Postojeći program modernizacije nuklearnih snaga je apsolutno neophodan, ali nije dovoljan da se suprotstavi novim pretnjama koje dolaze iz Rusije i Kine“, smatraju stručnjaci.

Oni veruju da „trenutni program modernizacije mora biti proširen kako bi se obezbedila kontinuirana efikasnost američke nuklearne strategije” zbog Ruske Federacije i Kine. Stoga komisija preporučuje da Pentagon „poveća izgradnju brodova sa nuklearnim elektranama“, posebno nuklearnih podmornica.

Pored toga, brojni članovi komisije smatraju, da je neizbežno povećanje veličine američkog nuklearnog arsenala i broja vozila za isporuku. Veličina i sastav nuklearnih snaga moraju uzeti u obzir mogućnost kombinovanog agresivnog delovanja Rusije i Kine.

Strategija SAD više ne bi trebalo da tretira kineske nuklearne snage kao „manju“ pretnju. Sjedinjenim Državama je potrebna nuklearna strategija koja može istovremeno da odvrati obe zemlje, tvrde autori izveštaja. Oni takođe predlažu „da se reši pitanje potrebe raspoređivanja ili baziranja američkih nuklearnih snaga u azijsko-pacifičkom regionu”.

Eksperti veruju da „Sjedinjene Države moraju da razviju i primene integrisane vazdušne i protivraketne odbrambene sisteme, sposobne da odvrate i suprotstave se napadima Rusije i Kine, kao i da iscrtaju kapacitete potrebne za suprotstavljanje severnokorejskoj pretnji“.

Panel ocenjuje, da Sjedinjene Države moraju da razmotre mogućnost da Iran ima nuklearno oružje između 2027. i 2035. godine“, navodi se u izveštaju, takođe naglašavajući potrebu za proširenjem kapaciteta američkog konvencionalnog naoružanja.

Kao što je ranije ovog meseca rekao Konstantin Voroncov, zamenik direktora odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, „Zapad nastavlja da podiže ulog, opasno balansirajući na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila“.

Prema njegovim rečima, Rusija je „duboko zabrinuta zbog potencijalne eskalacije, kao rezultat američke implementacije plana za raspoređivanje oružja, koje je ranije bilo zabranjeno Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji je osudio Vašington“.

Diplomata je naglasio, da je „nemoguće isključiti dalji negativni razvoj događaja oko Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, koji je suspendovan zbog destruktivne politike Sjedinjenih Država“.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
ISTINA

14.10.2023 19:25

Dugo je svet terorisala, ali sada su tu pored nabrojanih,veoma opasnih i Severna Koreja.