Andrej Plenković
Foto: Alo/Printscreen

"To znači da ćemo u našem mandatu za sada više nego udvostručiti minimalac. Pre sedam godine je bila 414 evra bruto. To je povećanje za čak 103 posto ili 426 evra. Ujedno zahvaljujući ovom povećanju studentsku satnicu koja danas iznosi 4.48 eura povećaćemo na 5.25 evra", rekao je Plenković na otvorenom delu sednice Vlade.

Saboru će, kaže, predložiti usvajanje zakona o hrvatskom jeziku.

"Cilj je da se osigura razvoj s potrebama budućeg sveta. Hrvatska se pridružuje brojnim zemljama koje imaju zakon o jeziku. Osnovna je sastavnica hrvatskog identiteta hrvatske kulture, obuhvata hrvatski standardni jezik i narečja. Jezik je nematerijalno dobro, obveza je vlade da brine o zaštiti hrvatskog jezika", rekao je Plenković.

Rekao je da se ovim zakonom ne ograničavaju slobode književnog umetničkog izražavanja niti privatna komunikacija. Time ćemo hrvatskom jeziku omogućiti nesmetan razvoj. Cilj zakona je obezbediti kvalitetan nivo i upotrebu u službenim dokumentima.

Sa sindikatima je, kaže, postignut dogovor o tri tačke i to: rastu osnovice za pet odsto, isplati već u novembru božićnice u iznosu od 300 evra i ono što je novo je, prvo uvođenje uskrsnice u iznosu od 100 evra.

Plenković se osvrnuo i na jučerašnji dan u saboru kada ga je opozicija ometala u predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu vlade i istakao da su time, kako je rekao, poslali nekoliko poruka očaja i nestrpljivosti.

Opozicija je, kaže, htela da onemogući njegovo podnošenje izveštaja jer ih "valjda boli čuti ono što je vlada radila".

"Poslali su poruku rušenja ugleda hrvatskih institucija, poslali su poruku hrvatskoj javnosti da žele haos i anarhiju i nastojali su onemogućiti ono što je vlada radila proteklih sedam godina, ali u tome nisu uspeli", rekao je Plenković.

Ponovio je priču o pokušaju opozicije da, kako je kazao, imamo dve političke Hrvatske.

"Razlika između nas u parlamentarnoj većini i njih kojih ima malo, vidimo da su se ogradili od njih i socijaldemokrati, i IDS, i neki zastupnici SDP-a su šaptali da ih je sram", rekao je hrvatski premijer.

"Ne volim da delim Hrvatsku i ne delim, ovo je deljenje samo jednog malog broja zastupnika, mi smo deo Hrvatske koja se rano budi, radi, a oni neka budu lupetala...", rekao je, između ostalog, Plenković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading