Izrael
Foto: Alo/Tanjug

''Potreban nam je hitan prekid vatre. Što je mnogo, mnogo je. Prošlo je 30 dana. Sa oivim se odmah mora prestati'', navelo je u zajedničkom saopštenju 18 potpisnika i zvaničnika UN, među kojima su i visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk, šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus i šef za hitnu pomoć UN-a Martin Grifits.

Izrael je do sada uspevao da amortizuje rastući međunarodni pritisak da prekine vatru, uz objašnjenje da prvo treba osloboditi taoce koje drži militantna palestinska grupa Hamas, prenosi Rojters.

''Čitavo stanovništvo je opkoljeno i napadnuto, uskraćen mu je pristup osnovnim stvarima za preživljavanje, ono je bombardovano u svojim domovima, skloništima, bolnicama i bogomoljama. To je neprihvatljivo", navodi se u zajedničkom saopštenju. Više od 10.000 Palestinaca ubijeno u akcijama izraelske vojske u Pojasu Gaze od 7. oktobra, kada su počeli sukobi Izraela i Hamasa, saopštilo je ranije danas Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Kako je precizirano, do sada je ubijeno 10.022 Palestinaca, među kojima je 4.104 dece i 2.641 žena. Broj ranjenih od početka sukoba dostigao je 25.408, navelo je ministarstvo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading