putin
Foto: Shutterstock

Na plenarnoj sednici konferencije „AI Journey“ u Moskvi, koja je posvećena veštačkoj inteligenciji, ruski predsednik je naglasio da tehnološki svet budućnosti treba da bude višepolarni, te da je čovečanstvo dužno da izradi mehanizme i pravila u sferi korišćenja veštaške inteligencije koji su prihvatljivi za sve.

- Duboko sam uveren da tehnološki svet budućnosti mora biti višepolaran. Neophodno je graditi ga na osnovu poverenja i uzajamno korisne saradnje. Mi tako i nameravamo da postupamo – naglasio je Putin.

Pravila koja važe za sve

Putin je istakao da rusko iskustvo u korišćenju veštačke inteligencije može biti upotrebljeno i prilikom utvrđivanja međunarodnih etičkih standarda u toj oblasti, kako bi se došlo do uravnoteženog sistema koji je u interesima svih, a ne samo određenih zemalja.

– Čovečanstvo je izradilo određena pravila u vezi s korišćenjem nuklearnih tehnologija, uključujući vojnu oblast, neširenje. Izmislilo je pravila o neširenju nosača samih nuklearnih tehnologija. Postoje pravila, čovečanstvo je već uspelo to da izradi, znači i u sferi veštačke inteligencije možemo da dođemo do zajedničkih rešenja, prihvatljivih za sve – naglasio je on.

Dodao je da će čovečanstvo imati želju da izradi ta zajednička pravila i da počne da se dogovara o tome kada bude osetilo opasnost u radu s veštačkom inteligencijom.

– Znate, kada to bude postalo moguće, kada svi osete opasnost, to nije šala, kada opasnost osete u nekontrolisanom širenju, u nekontrolisanom radu u toj sferi, tada će se odmah pojaviti želja za dogovorom – poručio je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, algoritmi veštačke inteligencije više nisu primitivni izvršioci komandi, nego faktički postaju partneri ljudima u raznim oblastima.

Nova strategija o veštačkoj inteligenciji u Rusiji

Putin je poručio da će nova redakcija razvoja veštačke inteligencije u Rusiji biti utvrđena uskoro, a u dokument će biti unet niz suštinskih promena, biće konkretizovani ciljevi i zadaci.

– U najskorije vreme će, kao jedan od prvih koraka, biti potpisan ukaz predsednika, biće utvrđena nova redakcija nacionalne strategije razvoja veštačke inteligencije. Imajući u vidu munjeviti rast tehnologije, u taj dokument mora biti unet niz suštinskih izmena, moraju biti konkretizovani ciljevi i zadaci. Reč je, pre svega, o proširenju fundamentalnih i primenjenih istraživanja u oblasti generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela – naveo je on.

Ruski predsednik je, takođe, istakao da je neophodno povećati kapacitete postojećih ruskih superkompjutera, jer je to od ključnog značaja za dalji razvoj generativne veštačke inteligencije.

– U mnogome smo ovde, na ovoj platformi, zajedno formulisali sistemski program u sferi veštačke inteligencije, a naši zajednički napori već donose određeni rezultat. Tako, poslednjih godina u oblasti ekonomije i socijalne sfere Rusije za 1,5 put je prošireno korišćenje rešenja u oblasti veštačke inteligencije – napomenuo je Putin.

On je kao primer naveo korišćenje veštačke inteligencije u kompaniji „Gasprom“, koja je uspela da smanji troškove opremanja nalazišta i da reši logističke probleme.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading