Gabrijela Žalac
Foto: EPA/EPA

Žalac je osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, odnosno da je najmanje devet puta u ugostiteljskim objektima potrošila ukupno 10.000 evra evropskih i državnih sredstava za privatne potrebe.

Uz nju se sumnjiči još jedna bivša zaposlena u hrvatskom ministarstvu koje je vodila Žalac.

Istraživanjem je, kako se navodi u saopštenju, utvrđeno da je Žalac od maja 2017. do jula 2019. nalagala da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene, već u privatne svrhe, pa kao takvi nisu bili prihvatljivi za finansiranje sredstvima EU, plate javnim novcem.

Time je stekla imovinsku korist od 9.732 evra na štetu finansijskih interesa EU i Republike Hrvatske.

Žalac je napustila vladu sredinom 2019. zbog niza afera. Krajem 2021. je uhapšena zajedno s još tri osobe po nalogu Evropskog javnog tužitelja zbog malverzacija s evropskim novcem.

EPPO je prošle godine podigla optužnicu protiv bivše ministarke i još tri osobe zbog sumnje da su oštetili EU i Hrvatsku za više od 1,3 miliona evra.

Žalac je bila i na meti hrvatske Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala koja je nju i nekoliko državnih funkcionera 2022. optužila za korupciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading