Sneg u Sloveniji
Foto: Tanjug/Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP

Snažan ciklon, koji se svojim centrom premešta od zapadne Evrope preko centralne, donosi istočnoj Evropi južno strujanje sa Crnog mora, ali samim tim i veoma vlažnu vazdušnu masu, koja u dotoku sa ledenim vazduhom iz Sibira stvara obilne snežne padavine.

Evropski deo Rusije i u naredna dva dana očekuju veoma obilne snežne padavine, uz jak vetar.

Na udaru snežne oluje naći će se i Moskva. Obilni sneg biće praćen na udare i olujnim vetrom, brzinom od 50 km/h. Očekuje se da visina snežnog pokrivača dostigne 40 centimetara, čak lokalno i pola metra, a širom evropskog dela Rusije očekuje se da padne dodatnih 20 do 40 cm snega.

Snežna oluja biće praćena i veoma niskim temperaturama, uz vrednosti od -20 do -10°C.

Snežna oluja koja ovih dana hara evropskim delom Rusije, jedna je od jačih zimskih oluja prethodnih godina.

Jak sneg i olujni vetar paralisaće i drumski, železnički i avio saobraćaj, uz moguća otkazivanja, pa čak i veliki zastoj.

Kada je reč o Srbiji, iako se u petak i tokom vikenda očekuje zahlađenje, ono će tokom vikenda biti u suvom obliku i neće biti drastično, tako da će temperature ostati u skladu sa kalendarom, nakon čega ponovo sledi otopljenje, uz temperature sledeće sedmice iznad 10°C.

Prema trenutnim prognozama, pravog zimskog zahlađenja sa obilnim snežnim padavinama nema na vidiku u Srbiji bar do pred kraj godine, piše Telegraf.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading